bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

До спільного успішного майбутнього
20.06.2017

Три роки в Україні триває війна. Три роки вихідці з Донбасу, що втекли від війни в інші регіони країни, намагаються побудувати нове життя, стати повноправними членами місцевих громад. Проблем, з якими вони стикнулися у перші місяці переселення, не поменшало. Так само важко з житлом і роботою, так само важко відновити матеріальне становище і організувати побут, відстояти свої громадянські права, подолати стереотипи і пов’язані з цим упередження місцевого населення. Проте можна говорити про перші містки взаєморозуміння і прагнення вибудовувати спільне майбутнє між активними громадянами, серед яких і місцеві мешканці, і переселенці.

На збільшення позитивних змін спрямована діяльність ГО «Переселенці Криму та Донбасу», яка продовжує низку заходів в рамках проекту «Український Донбас: незнайомі сторінки», що реалізується в межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за фінансової підтримки Європейського Союзу та співадмініструється РОГО «Комітет виборців України».  

12 червня у Луцьку було проведено цікаву і оригінальну гру-симуляцію «Step forvard», у якій взяли участь представники державних установ та організацій Волині. Молоді і активні, зрілі і досвідчені – всі зацікавлено шукали шляхи  реалізації цілей гри: і власних, і спільних для громади. Кожен сумлінно виконував свою роль, кожен прагнув зробити власний внесок у побудову стратегії розвитку громади, виходячи з власного бачення проблеми і власного життєвого досвіду.

Одним з ключових питань стало виборче право переселенців і надання їм можливості висуватися в якості кандидата в органи місцевого самоврядування. Учасники відчули, як важко розподіляти обмежений бюджет на всі потреби громади, як важко розпоряджатися земельними ресурсами.

Що важливіше – створити нові робочі місця чи побудувати житло, профінансувати екологічний проект чи проект, спрямований на покращення соціальної сфери, розвивати аграрне чи промислове виробництво? Такі складні проблеми довелося вирішувати учасникам заходу.

 Всі дійшли згоди в тому, що найголовніше – діяльність, активність, боротьба до останнього. Треба починати з найменшого і обов’язково рухатися вперед. Багато розумних ідей, конструктивних пропозицій і неочікуваних рішень, нових сценарних ліній. Як завжди, не прогнозований розвиток сценарію. Але головне – спільна злагоджена робота, нові знайомства і зближення. Адже саме заради зближення, об’єднання і взаєморозуміння і проводяться заходи в рамках проекту.

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.  

Контакти

  • ГО «Переселенці Криму та Донбасу»

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.