bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Києві відбувся семінар-майстерня у рамках проекту «Майстерня миру»
12.06.2017

Все розпочалося з семінару-майстерні «Діалог за мир – креативна побудова миру», що відбувся у Києві 25-26 травня 2017 року. Захід пройшов у рамках проекту «Майстерня миру», який реалізує «Українська мережа освіти дорослих та розвитку інновацій» (UNAEDI) за підтримки Європейського Союзу через International Alert. Проект направлений на сприяння деміфологізації конфлікту, пошук спільних шляхів його вирішення через підготовку молодіжних працівників як мультиплікаторів з розбудови миру та проведення творчих освітніх заходів для молоді з різних регіонів України.

Наталя Семиволос менеджера проекту та директорка ГО «Українська мережа освіти дорослих та розвитку інновацій» – активна та патріотично налаштована громадянка. Останні роки, з часу, коли розпочалося  розгортання військового конфлікту на Донбасі, впроваджує багато проектів, що сприяють налагодженню діалогу між молоддю з приймаючих громад та молоддю з числа ВПО, розвитку навичок для ненасильницького спілкування, позитивного мислення, ламання стереотипів щодо інтеграції внутрішніх мігрантів у суспільство.

Для участі у семінарі-майстерні «Діалог за мир – креативна побудова миру» пані Наталя, шляхом відбору, запросила громадських активістів з усіх регіонів країни. Так сталося, можливо це й не випадково, що самі майбутні тренери виявилися вимушеними переселенцями або небайдужими представниками суспільства, з регіонів з найбільшою концентрацією ВПО. Бо вони і є найбільш поінформованими про труднощі, які мають внутрішньо переміщені особи. Учасників навчали стратегії практичної роботи з конфліктом, навичкам створення умов для трансформації конфліктів та побудови миру на локальному рівні, методології організації форум-театру для представників громадських організацій для інтеграції ВПО в громади та техніці написання постерів «Loesje» (обізнані українці називають таку техніку «Луше»). Це дві дуже креативні та дієві практики з подолання конфліктів, які відомі у світі, але ще не дуже поширені на Україні.

Форум-театр та «Loesje» покликані сприяти соціальній та економічній справедливості, рівності й розвитку культури діалогу і примирення в Україні через створення безпечного простору для діалогу шляхом творчого самовираження.

Тренерками на цьому заході були знані спеціалістки з вищезазначених технік подолання конфліктів в громаді: Алла Мельничук та Ксенія Клейнос, які протягом двох днів навчали групу слухачів всім тонкощам креативних практик. На останок усі, хто успішно пройшли дводенний курс, отримали сертифікати про участь у семінарі-майстерні та роз’їхалися по домівках креативно будувати мир у своїх громадах.

Станом на 11 червня 2017 року такі заходи пройшли у місті Дніпро, Бердянську, Слов’янську, Костянтинівці та багатьох інших містах, де отримали схвальні відгуки від громад. Взагалі, заходи цього проекту будуть реалізовуватися по всій країні протягом червня поточного року. 

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.