bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Запорізькій області відбулися тренінги із правозахисту
06.06.2017

В Україні досить гостро постає проблема правової та соціальної ізоляції вразливих верств населення, у тому числі ВПО, внаслідок відсутності інформування щодо їх прав та механізмів їх захисту. Особливо гостро це питання стосується населення, яке проживає в сільській місцевості.

Громадяни, що належать до даної категорії та проживають у сільській місцевості, є дуже вразливими та обмеженими в реалізації своїх прав. Вони більш уразливі до різноманітних негативних факторів, оскільки, громадяни, які не знають своїх прав, або взагалі опускають руки або намагаються знайти спосіб вирішити проблеми іншими шляхами, що може призводити до проявів різного роду корупційних діянь. Проблема інформованості та кваліфікованої допомоги для вразливих категорій, населення, що проживають на периферійних територіях, є дуже важливою і потребує негайного вирішення.

Навесні 2017 року у містах Запорізької області пройшов цикл тренінгів із права для державних службовців та представників громадянського суспільства, що працюють із внутрішньо переміщеними особами в Україні. За підтримки Німецької федеральної компанії GIZ було проведено три дводенних тренінга у Мелітополі, Запоріжжі та Бердянську. У цих тренінгах взяли участь 74 представника управлінь соціального захисту населення, державної міграційної служби, пенсійного фонду України та місцевих НУО із 15 міст, сіл та селищ Запорізької області.

Тренінги стали своєрідною платформою для діалогу,  де представники державних структур та громадянського суспільства не тільки мали нагоду підвищити свою кваліфікацію у питаннях захисту фундаментальних прав та свобод людини,  а й обмінятись думками та досвідом.

Впродовж двох днів кожна робоча група із представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України із прав людини обговорювали актуальні питання міжнародного та національного законодавства у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб, аналізували основні проблеми соціального захисту соціальних прав переселенців. Крім того, було представлено блок із захисту персональних даних, де учасники мали нагоду пройти практикум із законодавчого регулювання збору,  обробки, зберігання та поширення персональних даних,  а також відповідальність за порушення законодавства про захист персональних даних.

Із представниками Уповноваженого із прав людини було розкрито практичні аспекти із застосування принципу рівності та недискримінації, а також нормативно-правові засади попередження насильства в сім’ї.

Крім того,  партнерами проекту - Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області  - було представлено концепцію безоплатної правової допомоги,  що надається відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та фінансується із державного бюджету.

На сьогоднішній день в Запорізькій області діє 5 центрів та 17 бюро безоплатної правової допомоги, де всі громадяни, іноземці та особи без громадянства можуть отримати кваліфіковану консультацію із правових питань (первинна правова допомога). Крім того, держава надає гарантію рівного доступу до правосуддя, забезпечуючи уразливі категорії населення безоплатною вторинною правовою допомогою.  Із 1 січня 2017 року внутрішньо переміщені особи було включено до переліку осіб,  яким може бути надана безоплатна вторинна правова допомога.

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.