bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадська організація «Донбаська Ініціатива «МІСТ»: переселенці у приймаючих громадах
29.05.2017

Громадська організація «Донбаські Ініціатива «МІСТ» – організація, яка об’єднує громадян на основі спільності інтересів своїх членів для реалізації мети та завдань, поставлених учасниками. Вона допомагає захищати права та інтереси внутрішньо переміщених осіб. Детальніше про діяльність та життя «МІСТ» розповіла голова Правління, співзасновник Юлія Кальницька.

 

-  Як виникла ГО «Донбаська Ініціатива «МІСТ»? Яка мета діяльності організації?

-   Ініціаторами виникнення організації були переселенці-активісти, які зрозуміли, що вони повинні діяти, самостійно вирішувати свої проблеми. Метою діяльності є здійснення та захист прав і свобод, інтересів внутрішньо переміщених осіб, сприяння патріотичному вихованню, організація та координація процесу об’єднання, взаємодопомога серед переселенців та місцевих громад.

-  Які фахівці входять до складу команди? Розкажіть, як розподіляються обов’язки між ними.

-   До складу нашої команди входить 4 осіб: Тетяна Сидоренко, Наталія Кондрацька, бухгалтер, заступник голови Правління, Радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО в Запорізькій області – Анастасія Перепелиця. Завдання в сфері економіки, торгівлі, промисловості виконую я. Також ми маємо спеціаліста з питань реклами. До команди приєднується  багато інших людей, які на сьогодні не є постійними членами ГО, але активно беруть участь. Всі учасники діють на добровільній основі, що допомагає досягнути гласності в роботі.

-   Чи співпрацюєте ви з іншими НУО або державними структурами? Опишіть напрямки такої співпраці.

-    Так, ми співпрацюємо з неурядовими організаціями та державними структурами, адже в наш час не співпрацювати будь з ким неможливо. Наразі тісно співпрацюємо з Арт-простіром, Крим SOS, Запорізькою правозахисною лігою «Універсал» (вони допомагали нам реєструвати спілку). Взагалі ми маємо відносини з усіма, хто працює в сфері ВПО.

-  Які регіони й цільові групи охоплює діяльність Вашої організації?

-   Наша ГО «Донбаська Ініціатива «МІСТ» орієнтується на Запорізьку область. Маємо тісні зв’язки з ГО «Сила майбутнього», яка знаходиться в Дніпрі.

-   З якими актуальними питаннями, проблемами переселенців Вам доводиться стикатися найчастіше? Наведіть декілька прикладів успішного вирішення ситуацій.

-   Не можна сказати, що всі ситуації вирішені, завершені, тому що основні проблеми, які існують на сьогодні, їх не можна вирішити. По-перше, це проблема житла. Ми спільними зусиллями намагаємося вирішити це питання, але, на жаль, на це потрібно багато часу. Що стосується працевлаштування, наша організація співпрацює з центром зайнятості вільних людей. Тетяна Сидоренко займається цим питанням, вона є координатором програм, здійснює проект по видачі міні грантів.

-   Як ви можете прокоментувати проблему інтеграції ВПО у громади?

-   Це залежить від регіону. Специфіка Запоріжжя в тому, що тут багато переселенців похилого віку, пенсіонерів, людей з Донецької області. Я вважаю, що ми повинні будь-якими способами врятувати молодь з окупованих територій, щоб вони могли влаштувати власне повноцінне життя. Міська влада не виділяє кошти на допомогу ВПО. Проблеми були в 2014 році, як тільки все починалося, в основному це стосувалося житла, роботи, відносин з міським населенням. Зараз ситуація стабілізувалася, з’явилися дружні стосунки з мешканцями. Взагалі все залежить від людини, як вона себе поводить.

-  Яким чином ВПО можуть знайти інформацію про Вашу діяльність?

-  Про нашу діяльність ВПО можуть дізнатися через соціальну мережу «Facebook» (https://www.facebook.com/groups/dibridge/). Ми створили спільноту «МІСТ», до якої бажаючі можуть приєднатися, таким чином бути в курсі всіх подій, актуальних питань.

-  Чи проводите ви тренінги, проекти?

-  У 2015 році ми організовували проект «Творча майстерня», який був направлений на інтеграцію, hand made, учасники мали змогу робити різні вироби, тим самим організувати власний бізнес. Також по суботах працювала художня школа, яка допомагала знімати психологічних стрес. У проектах брали участь як переселенці різних вікових груп, так і місцеві жителі.

-  Чи висвітлюють Запорізькі ЗМІ вашу діяльність?

-  Так. Ми співпрацюємо з Громадським телебаченням. Вони знімали відео «Життя з початку», «Окупація Криму» (разом з Крим SOS), «Річниця окупації Донбасу». Також нас запрошують брати участь у програмах на Запорізьких каналах.

-  Які поради Ви можете надати переселенцям?

-  Активно брати участь у громадській діяльності. Я вважаю, що це стосується не тільки переселенців, але й всіх людей. Якщо ти спокійно сидиш і не контролюєш, що з тобою відбувається, навколо тебе, то звичайно все буде проходити повз тебе. Якщо ти сам зацікавлений у вирішенні своїх проблем, тільки тоді вони почнуть вирішуватися.

-  Яка допомога вам потрібна на сьогоднішній момент?

-  Ми б хотіли встановити зв’язки з місцевою владою Запоріжжя, звернути на себе увагу. Наразі «МІСТ» не має власного офісу, який дуже потрібен, щоб продовжувати діяльність у більш приємнішій атмосфері. Найголовнішою проблемою є житло. Вже зовсім скоро буде розселення модульного городка, де зараз живуть переселенці. Справа в тому, що 3 роки пройшло, термін експлуатації домівок закінчується, а проблема так і не вирішується.

 Підготувала Юлія Канзеба

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.