bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Донеччині громадськість та влада домовились спільно сприяти інтеграції ВПО в громадах
29.05.2017

Протягом травня 2017 р. представники ГО «Агенція демократичного розвитку Донбасу» та Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні організували круглі столи «Інтеграція ВПО та підвищення згуртованості громад в Донецькій області: виклики 2017 року» в Лимані (17 травня), Дружківці (24 травня), Торецьку (24 травня), Бахмуті (25 травня) та Костянтинівці (26 травня). В заходах прийняли участь представники міських рад, центрів зайнятості, Краматорського місцевого центру з надання БВПД, громадськості, журналісти та внутрішньо переміщенні особи з окупованих територій Донбасу.

Під час заходів учасники обговорили головні правові потреби та проблеми ВПО в громадах Донеччини - доступу до медицини, освіти, правосуддя, дізнались про успішні кейси соціальної адаптації ВПО в громадах. Зокрема, під час заходів було виявлено, що основними правовими питаннями, що турбують населення, є питання соціального забезпечення населення (наприклад, оформлення адресної грошової допомоги ВПО, якщо знаходишся у шлюбі, а чоловік/дружина відсутні). Також одним із актуальних питань є впровадження медичної реформи та основні зміни до Закону України «Про охорону здоров’я».

Заступник начальника Слов’янського бюро правової допомоги Олена Солошенко, заявила що сьогодні важливо об’єднати зусилля лідерів думок, представників влади та профільних організацій, що допомагають ВПО, навколо правових потреб ВПО, захисту їх прав у відносинах з органами влади та судами, особливо це стосується ВПО, які входять до різних груп ризику – людей з обмеженими можливостями або ВПО з ВІЛ.

Олексій Кормілецький, експерт Луганської ГМ ОПОРА, зазначив що соціальна адаптація та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб є одним із основних напрямків роботи органів місцевого самоврядування та громадських організацій, саме успішна реалізація програм з перекваліфікації та сприяння самозайнятості ВПО зможуть пришвидшити процес адаптації та зробити їх справжніми членами нових громад.

Мешканка Єнакієво Ірина розказала, що вона втратила роботу на Єнакієвському металургійному комбінаті у березні:  “Підприємство було зареєстровано на підконтрольній території, ми отримували зарплатню, нараховувався пенсійний стаж. Після націоналізації, коли нам запропонували відкрити нові трудові книжки з печатками “ДНР”, я вирішила звільнитися. Мені не повернули розрахункові і частину зарплатні”, - повідомила жінка. 

За результатами круглих столів учасники затвердили спільний план дій громадськості та органів місцевого самоврядування з метою успішної інтеграції ВПО в Лимані, Дружківці, Торецьку, Бахмуті та Костянтинівці.

Як повідомив керівник  ГО “Агенція демократичного розвитку Донбасу” Сергій Коваленко, до спільного плану дій громадськості та органів місцевого самоврядування на Донеччині увійшли наступні ініціативи:

- Організація широкої інформаційної кампанії серед внутрішньо переміщених осіб, використовуючи ресурси засобів масової інформації, волонтерів, соціальних працівників, а також бізнесу (зокрема операторів мобільного зв’язку). Мета кампанії – інтеграція ВПО в громадах, мотивація їх розвитку та активної участі в житті нових громад.

- Створення єдиної бази можливостей для професійної перепідготовки та підвищення кваліфікації внутрішньо переміщених осіб серед волонтерських організацій регіону.

- Створення правові консультаційні пункти в міських бібліотеках, з метою надання безоплатної правової допомоги ВПО.

- Забезпечення горизонтального взаємозв’язку регіональних центрів зайнятості та волонтерських організацій Донецької області з метою надання ширших можливостей для працевлаштування внутрішньо переміщеним особами.

- Заохочення створення органів самоорганізації населення (ОСН) ВПО та їх залучення у життя місцевих громад. Залучення представників внутрішньо переміщених осіб до місцевого самоуправління в громадах, де є місця їхнього компактного проживання. 

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.