bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Карітас Запоріжжя запросив друзів на тренінг «Саморегуляція самопочуття»
24.05.2017

Загальний досвід діяльності міжнародної мережі Каритасу сягнув 120 років. У свою чергу, наш національний український Карітас близько 20 років впроваджує різноманітні програми для надання соціальної допомоги та підтримки тих, хто перебуває у скрутному становищі.

Політична дестабілізація та розгортання військового конфлікту у Донецькій та Луганській областях привели до формування у запорізькому регіоні значного прошарку внутрішньо переміщених осіб. А це люди що потребують допомоги.

В такій ситуації Благодійний фонд Карітас Запоріжжя зорієнтувався та направив свої зусилля на розробку та реалізацію програм, що допомагають адаптуватися й налаштувати життя внутрішнім мігрантам. Доречно зазначити,  що ці програми спрямовані не лише на подолання матеріальних проблем.

З програм, що розроблені спеціально для ефективної адаптації ВПО, особливо хочеться виділити «Бізнес-центр» від Карітасу. В рамках цієї програми переселенці мають можливість отримати допомогу з «перенавчання» або працевлаштування, отримати юридичні та бухгалтерські консультації, взяти участь у тренінгах та семінарах, скористатися робочим простором фонду для започаткування свого бізнесу.

Системний характер проблем, з якими постійно стикаються внутрішньо переміщені особи, звичайно ж, не сприяє їх адаптації в новій громаді. Крім того, серед ВПО є багато людей, що мають посттравматичну стресову «напруженість». В такій ситуації емоційної підтримки близьких людей вже недостатньо, найбільш ефективною стратегією подолання наслідків стресу – є згуртованість та спільна робота у цьому напрямку, психологічна допомога.

Так, задля навчання ВПО прийомам та простим вправам на  подолання стресових ситуацій, «Бізнес-центр» благодійного фонду Карітас Запоріжжя запропонував внутрішньо переміщеним особам навчитися доступним методам регулювання свого фізичного та психоемоційного стану. З цією метою 22 травня до центру були запрошені практичний психолог Олена Богацька та професійний фахівець з масажу Алевтина Горяйнова.

Складна психологічна ситуація, що порушує нормальну життєдіяльність людини, яка не може бути подолана нею самостійно потребує втручання спеціаліста. Але існують деякі прості прийоми для саморегуляції у стані стресу. На цьому наголошували фахівці під час тренінгу та давали практичні поради. Наприклад, Алевтина Горяйнова показала доступні кожному масажні рухи для заспокоювання.

Взагалі, такі заходи необхідно проводити ще й з метою ідентифікації стресового стану особи, виявлення потреб у психологічній допомозі тощо. Адже бувають ситуації, коли людина може й не зрозуміти, що їй необхідна професійна допомога фахового психолога, а не просто душевна життєва підтримка.

Підсумовуючи, можна сказати, що всі учасники тренінгу отримали задоволення від спілкування та набутих знань щодо боротьби зі стресом.

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.  

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.