bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Києві презентували кіно про українських ромок
22.05.2017

Прем’єра першої в Україні серії короткометражних фільмів про ромських громадських діячок відбулася 19 травня  під час VII Міжнародного фестивалю “Книжковий Арсенал”, а її повторна презентація за участі героїнь фільмів - 20 травня у Кримському Домі в Києві. 

Фільми зняті в рамках проекту “Сім історій успішних ромських жінок”, реалізованого громадською організацією “Платформа для змін “Ре:Дизайн”. Режисер - Роман Блажан, наукова експертка проекту - ромолог Наталія Зіневич.

 “Це невидима частина України, яку слід зробити видимою,” - пояснила під час презентації  задум фільму Наталія Зіневич. “Фільм пропонує гіпотезу того, чому і як ромська жінка стає лідеркою. Крім того, для глядачів будуть озвучені речі, які зазвичай не говорять відкрито. І це крок, на який українські представники ромських громад України зважувалися дуже довго.”

 Цикл розповідає про життя сучасних українських ромок -  соціалізованих, активних і фахових. Ці жінки опікуються проблемами захисту прав ромів, дослідженням і збереженням історичної пам’яті і тяглості культурних традицій. Це президентка Ромського жіночого фонду “Чіріклі” Юлія Кондур, поетеса Рані Романі, актриса Київського музично-драматичного ромського театру “Романс” Міла Крикунова, громадська активістка Марина Казанська, співачки та громадські активістки Жужуна Дудучава, Людмила Карафетова та Любов Власова.   Документальний цикл порушує проблеми гендеру, стосунків поколінь, впливу ромських національних традицій на життя і світогляд представниць цього народу.

 Режисер Роман Блажан поклав в основу циклу амбітний задум: “Це можливість переглянути  свої стереотипи. Наша мова інфікована штампами, і ми спробували допомогти глядачам їх розбити,” - пояснив режисер під час передмови до прем’єри. “Формат особистих історій дозволяє увійти в ближнє поле з людиною в кадрі, відчути до неї емпатію та зрозуміти її, після чого вона вже не розцінюється як чужа. Тоді як роми нині - ідеальні чужі для українців, і це проблема.”

.Документальний цикл запланований до показу на деяких регіональних телеканалах України. Перемовини щодо його подальшої демонстрації тривають. Слідкувати за новинами можна на сторінці проекту у соцмережі Фейсбук та каналі в Youtube.

 Режисер не виключає можливості продовження циклу у вигляді фільмів, героями яких можуть бути ромські чоловіки та молодь.

 Метою документально-мистецького проекту «Сім історій успішних ромських жінок України», що здійснюється ГО «Платформа для змін «Ре:Дизайн» є  створення серії відеоісторій успішних ромських жінок України через поєднання наукових та художніх засобів, використовуючи сучасні напрацювання документальної кінематографії та новітніх інформаційних технологій.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.