bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На півдні Одещини відбувся семінар «Побудова діалогу заради миру в громаді»
03.05.2017

З 27 по 29 квітня 2017 року на базі етнографічно-культурного комплексу «Фрумушика – Нова» (Тарутинський район) відбувся семінар «Побудова діалогу заради миру в громаді». 

В рамках проекту «Миротворчість в громадах півдня Одещини», що реалізується громадською організацією «Регіональний аналітичний центр», з 27 по 29 квітня 2017 року на базі етнографічно-культурного комплексу «Фрумушика – Нова» (Тарутинський район) відбувся семінар «Побудова діалогу заради миру в громаді». Під час заходу лідери громад півдня Одеській області навчались бути толерантними і засвоїли ази вирішення конфліктних ситуацій, що виникають в їх громадах. Семінар проходив в атмосфері міжкультурного різноманіття та діалогу, адже група включала представників болгарської, молдавської, гагаузької і української культур з числа сільських голів Болградського, Ренійського, Ізмаїльського районів, громадської поліції при сільській раді (помічників дільничних), громадських активістів, директорів центрів національних культур та депутатів місцевих рад.

Семінар проводився з метою підвищення кваліфікації лідерів громад у вирішенні конфліктів, підтримці та захисті прав людини на місцях, протистоянні мові ворожнечі, посилення спроможності сільських та селищних громад півдня Одеської області у протистоянні інформаційним маніпуляціям, що ставлять на меті розпалювання конфліктних ситуацій.

Практично всі учасники підняли питання щодо вирішення конфліктів в громадах, що виникають через процес децентралізації, а також при проведенні громадських слухань.

Під керівництвом досвідчених тренерів Катерини Гусєвої та Максима Буткевича учасники, зокрема, проаналізували ситуації, що виникають в громадах та спробували знайти різні варіанти їх вирішення для кожної із сторін. Під час семінару учасники звертались до резонансних кейсів, що раніше відбулись в тих чи інших громадах регіону, що дало змогу переоцінити ситуації з врахуванням набутих знань, зрозуміти, яким чином стереотипи та упереджене ставлення впливають на розвиток конфлікту. Учасники дізнались про роль ЗМІ у висвітленні та розвитку конфліктів, про важливість об’єктивного подання інформації про конфлікт через місцеві ЗМІ та сприйняття даної інформації жителями громад.

Протягом семінару також були розглянуті такі теми як виклики лідера громади під час конфлікту; як розпізнавати та уникати різноманітних провокацій та ворожнечі, що загрожують безпеці громади, етами і сигнали конфлікту. Важливими компонентами програми стали ознайомлення учасників з поняттям прав людини, дискримінації, злочинів на ґрунті ворожнечі, міжнародними стандартами захисту прав людини, опанування базових механізмів побудови діалогу під час вирішення конфлікту в громадах, способи уникнення можливих конфліктів.

Подібний захід проходив в регіоні вперше і був направлений передусім на міжкультурний діалог, знайомство та обмін досвідом між різними районами, які знаходяться в певній інформаційній ізольованості.  Спільний обмін баченням щодо вирішенням проблем, що виникають в регіоні, дали змогу учасникам відкритись, відверто говорити про важливі речі - а саме яким має бути лідер громади, що можуть зробити громадські активісти, яка роль ЗМІ у розкритті конфліктних ситуацій тощо. Особливого колориту додало місце проведення, яке увібрало в себе різноманіття усіх культур, представлених в Бессарабії, а тому разом із знаннями про навики побудови діалогу учасники також ближче познайомились із культурою інших національностей через побут, кухню та національній особливості ведення господарства.

Семінар проводився в рамках проекту «Миротворчість у громадах півдня Одещини» за фінансової підтримки Європейського Союзу через InternationalAlert. 

Контакти

  • Євгенія
  • 0631287969

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.