bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ми самі можемо змінити своє життя на краще: ВПО Полтавщини в громадському житті
21.04.2017

Багатодітна мати з окупованого Луганська знайшла час і сили, щоб організувати активний рух самодопомоги переселенцям на Полтавщині.

«Взяла останні 300 грн. і поїхала 25 серпня. Мені пощастило, дуже пощастило ... 26 вже закрили залізничний вокзал в Луганську», - Юлія Кузовкова, переселенка-активістка про події 2014 року.

Щоб отримати допомогу багатодітній матері, потрібно було надати документи з Луганська, в якому на той момент вже не працювали держструктури і організації. Бюрократичні перепони не зламали її, а перше «НІ» дало сили боротися і знаходити вихід зі складних життєвих ситуацій. Свою діяльність Юлія позв'язала з наданням допомоги переселенцям.

З осені 2014 року вона самостійно займалася організацією та видачею гуманітарної продуктової і фінансової допомоги в місті Пирятин, Полтавської області. Юлія шукала благодійників, налагоджувала контакти з міжнародними організаціями, створювала базу переміщених осіб і виявляла їх потреби.  «Люди дзвонять, просять про допомогу, а потім розповідають знайомим, що про них подбали, їх почули, не залишили один на один зі своєю бідою, - каже героїня. - Я розумію, що їм потрібна і моральна підтримка. З людиною потрібно поспілкуватися і показати варіанти  вирішення проблеми».

«Люди дзвонять, просять про допомогу, а потім розповідають знайомим, що про них подбали, їх почули, не залишили один на один зі своєю бідою».

В даний час жінка продовжує вирішувати проблеми переселенців, створивши благодійний фонд «Вектор-плюс». Юлію поважають як переселенці, так і представники державних структур. Захоплюються її підходом і енергійністю місцеві активісти. ЗМІ беруть інтерв'ю, знімають сюжети про її діяльність. «Мене показують як приклад успішної адаптації внутрішньо переміщених осіб», - говорить активістка.

Надихаючись її прикладом і гідними результатами, люди починають активне громадське життя. Одним з таких прикладів стала переселенка з Донецька Лілія. Після участі у тренінгу, проведеному експертом громадської організації "Твій Світ" Олександром Чепуром, жінка разом з однодумцями організувала рух самодопомоги в місті Полтава. Переселенці створили спільноту в соціальній мережі «Полтава – Самодопомога», за допомогою якої активісти координують свої дії, реагують  на запити тих, хто потребує допомоги, обмінюються інформацією щодо послуг, заходів та проектів для ВПО. Нещодавно активісти «Полтава – самодопомога» отримали свій перший грант, завдяки якому відкрили «Соціальний пункт прокату побутової техніки».

Це не єдиний приклад самоорганізації населення для оперативного вирішення нагальних проблем. Така картина характерна для багатьох районів Полтавщини. У Гадячі, наприклад, існує Центр допомоги переселенцям Гадяча «Милосердя», створений групою ініціативних переселенців.  Колишній директор школи з м. Брянка, що на Луганщині Наталія Панкова разом з однодумцями опікується проблемами переселенців Гадяччини і теж заснувала громадську організацію. Після вимушеної зміни місця проживання перед нею постало питання адаптації та зайнятості.  Перше, що вимагало зусиль і часу - допомога людям, постраждалим в результаті бойових дій на Донбасі.

«Бажання допомогти людям з такими ж проблемами переселенців, з якими стикнулась я,  є основою моєї волонтерської діяльності».

«Я активно шукала інформацію в мережі Інтернет і ідея груп самодопомоги, яку пропонувала Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» мене дуже зацікавила. Участь у русі самодопомоги для переміщених осіб дала мені знання, навички та натхнення зайнятися  пошуком можливості працювати над забезпеченням переселенців гуманітарною допомогою. Рух самодопомоги дає переміщеним особам знання, навички та натхнення», - розповідає Наталія.  Згодом волонтерка  стала займатися і іншими проблемами переселенців, що проживають в Гадяцькому районі. Багато перемішених осіб стикаються з такими серйозними проблемами, які поодинці вирішити дуже важко. Це – житло, робота, оформлення документів, навчання дітей.  Саме бажання допомогти цим людям є основою її волонтерської діяльності, а участь у проекті розвитку самодопомоги та адвокації додає необхідні для цього внутрішні і зовнішні ресурси.

 

Нагадаємо, громадська організація «Твій Світ» працює в напрямку навчання внутрішньо переміщених осіб  в рамках проекту «Адвокація та підвищення спроможності ініціативних груп переміщених осіб в Полтавській області» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.