bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ветерани АТО і ВПО отримають закон про допомогу на придбання житла. Але коли?
25.02.2017

23 лютого 2017 р. у Верховній Раді не відбулося очікуваного розгляду проекту Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» (щодо реалізації державних житлових програм)» (№ 4550 від 04.05.2016) у другому читанні. Наступний пленарний день – вівторок 28 лютого.

Проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України «Про Запобігання впливу Світової Фінансової кризи на розвиток будівельної Галузі та житлового будівництва» (відносно реалізації державних житлових програм) прийнято за основу 18.10.2016. До другого читання підготували зміни фахівці Кабінету Міністрів України, які стали ініціаторами внесення статті, яка у законопроект № 4550 відкриває реальні механізми забезпечення житлом саме ці категорії громадян, які постраждали внаслідок агресії сусідньої держави. Йдеться про те, що завдяки нормам зазначеного законопроекту сім'ї учасників АТО і ВПО зможуть отримувати, зокрема, державну підтримку в розмірі 50% вартості житла або пільговий довгостроковий кредит для вирішення житлових проблем. Про це розповів під час прес-конференції, ініційованої громадськістю ще до голосування в Раді, заступник голови Держфонду сприяння молодіжному будівництву Євген Ісаєв.

– Це програма пільгового кредитування та пільгового житла. Вона є економічно ефективною, так як свої кошти люди будуть вкладати в різні будівельні проекти, тим самим розвиваючи цю галузь. Крім того, через податки в державу повертається велика сума, ніж та, яку воно виділяло, – зазначив представник цієї установи.

За його словами, на сьогоднішній день українці зіткнулися з кричущою потребою в забезпеченні життям «атошніків» і переселенців. Саме тому механізм, який описується в законопроекті, повинен бути задіяний. При цьому експерт відзначив, що подібне рішення житлової проблеми не є чимось новим. Такий досвід вже є, приміром, у Харкові.

– Харків приймав окрему програму, яка передбачала до 30% державної компенсації, брала з міського бюджету ще 20%, і виходили ці 50%. Це децентралізація в дії, –пояснив Євген Ісаєв.

Один з тих, хто гаряче підтримує зміни в законопроект – лідер ГО «Кримська діаспора» Анатолій Засоба. Він вважає, що більшість переселенців зараз гостро потребують допомоги в інтеграції в місцеві громади. Саме дана законодавча ініціатива дозволить сформулювати стратегію роботи із людьми, які потребують житла, роботи і перспектив на майбутнє, і з владою на місцях.

– Було проведено опитування серед 2500 переселенців, і 75% з них не планують повернення в рідні міста протягом п'яти років. У цих людей маленькі діти, які ходять в школи і дитячі садки, вони починають відкривають тут свої справи і впроваджуються в місцеві громади, – зазначив Анатолій Засоба.

При цьому громадський діяч наголосив на тому, що переселенців і ветеранів АТО потрібно сприймати як додатковий ресурс і стимулювати їх економічну активність, чому сприятиме кредит на другу половину вартості житла.

Для збільшення уваги до факту голосування важливого для них закону, за два дні до цього переселенці і ветерани АТО провели в соціальних мережах акцію #підтримую4550.

Народні депутати мали намір проголосувати за законопроект №4550 у п`ятницю 23 лютого, проте не встигли. Сесійний день в Парламенті закінчився строго за розкладом, а обранці волі народної, мабуть, поспішали у своїх справах. Нам залишилося тепер дочекатися вівторка – 28 лютого. У цей день є шанс дочекатися прийняття Законопроект № 4550 в цілому, і тоді можна буде переходити до наступного етапу – розробки механізму здійснення самої Програми по країні і в регіонах. Від швидкості прийняття документа залежить, чи відбудуться в багатьох українських родинах позитивні зміни.

Матеріал підготувала Марина Берсєнєва

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.