bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Не рибу, а вудку: благодійники підтримують відродження кооперації
24.02.2017

Сьогодні на порядку денному діючих об’єднаних територіальних громад, а також тих, що готуються до цього відповідального кроку, постало важливе питання – як ефективно залучити фінансування як на потреби громади, так і для покращення добробуту кожної окремої родини. Про дієві механізми спілкувались експерти в межах засідання круглого столу на тему: «Кооперація як стратегічний напрям розвитку регіонів України», яке відбулося 22 лютого у м. Київ. Одним з головних організаторів заходу став Благодійний фонд «Зміцнення громад», оскільки вбачає у кооперативному русі ефективний інструмент самостійного розвитку громад.

З метою якісної консолідації зусиль у сталому розвитку сільських територій питання розглядали комплексно і всебічно. Тому серед учасників круглого столу – представники влади, міжнародних донорів, агробізнесу, духовенства, громадські діячі, лідери кооперативного руху. Адже саме кооперація визначена ключовим пріоритетом 2017 року Міністром АПК та продовольства України.

Спікери заходу наголошували, що створення кооперативів є ефективним інструментом економічного зростання сільських територій. Така співпраця дозволить вирішувати проблеми бідності та безробіття на селі, а також стане економічним фундаментом новостворених об’єднаних територіальних громад.

Президент Українського кооперативного альянсу Зиновій Свереда зазначив, що наразі необхідно прийняти оновлений закон про кооперацію, активно займатися кооперативною освітою та виробляти конкретні програми розвитку громад.

– Суспільство зараз потребує самого процесу кооперації та співпраці різних інституцій. Маємо відновити культуру ощадності: навчитися раціонально використовувати обігові кошти людей, не шукати зовнішнього кредитування, – запевняє Зиновій Свереда.

За словами директора Благодійного фонду «Зміцнення громад» Тетяни Василик, важливою складовою впровадження кооперації є якісна просвітницька робота. Особливо це стосується молоді, адже погляди і пріоритети молодого українця суттєво відрізняються від бачення представників старшого покоління. Тому важливо закласти головні духовні цінності і повагу до своєї землі ще в ранньому віці. А ще – допомогти дітям пізнати та розкрити власний потенціал, усвідомити можливості і шляхи їх використання для реалізації себе як успішної, всебічно розвиненої особистості в межах своєї країни. З цією метою спільно з провідними експертами фахівцями Фонду був розроблений курс кооперативної просвіти, концепція якого нині перебуває на затвердженні Міністерства освіти і науки України. Хмельниччина стане пілотною територією впровадження нового предмету в навчальних закладах.

Не менш важливу роль для розвитку села відіграють проекти навчання для спеціалістів у сільських територіях. «Понад 3 млрд грн щороку могли б використовуватися на розвиток сільських територій, а також на програми навчання для спеціалістів сільського господарства», – заявив координатор мережі «Регіонет» Олександр Дудка.

– Розуміючи всі переваги кооперації для українського селянина, зараз ми посилено працюємо над вдосконаленням законодавства. Спочатку обговорювали питання у вузькому колі експертів, однак отримали багато коректив. Щоб максимально врахувати інтереси всіх сторін, прийняли рішення винести обговорення на загал і послухати думки кооператорів-практиків, – розповідає Світлана Павленко, заступник директора Департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі.

Завершенням заходу стало підписання Меморандуму про співпрацю між Хмельницькою і Сумською областю, представники якої зацікавились позитивним досвідом кооперації і вже готові плідно попрацювати, аби відчути озвучені переваги об’єднання господарів. На основі цього документу буде розроблено чіткий план дій і організовано низку робочих зустрічей, що дозволить зробити процес відродження кооперативного руху максимально швидким та ефективним.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.