bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні знімають фільм про ромських громадських діячок
21.02.2017

Героїні документального циклу «Сім історій успішних ромських жінок в Україні» -  активістки,  чия праця, творчість і громадянська позиція не можуть залишатися непоміченими. 

Героїні документального циклу  ”Сім історій успішних ромських жінок в Україні” -  активістки,  чия праця, творчість і громадянська позиція не можуть залишатися непоміченими. Режисер фільму - Роман Блажан, а реалізує проект громадська організація “Платформа для змін ” Ре: Дизайн”.

Фото Аліни Сісошвілі

Перший документальний фільм про сучасних ромських жінок, мисткинь та громадських діячок, що живуть і працюють в Україні, буде знятий у кількох містах - Києві, Чернігові, Броварах, Одесі, Дніпрі та Харкові - і вийде на екрани уже навесні. Попередня презентація фільму відбудеться під час цьогорічного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини “Docudays UA” наприкінці березня.

У фокусі цього кіно - історії життя українських ромок, які зберігають дитячі спогади про останнє кочове покоління, але самі давно живуть у містах. Серед них, зокрема,  поетеса Рані Романі, президентка ромського жіночого фонду «Чіріклі» Юлія Кондур та актриса музично-драматичного ромського театру «Романс» Міла Крикунова.

 “Це досить специфічна категорія жінок, які є шанованими за ромськими традиціями. Тобто у віці, коли вони мають вже дорослих дітей, ромські жінки набувають особливого авторитету, до них звертаються за порадами,” - коментує в інтерв’ю “Громадському радіо”  історикиня та наукова експертка проекту Наталія Зіневич. “Це фільм про жінок, які відбулися, які є досить відомими серед ромської спільноти, але не досить відомі в українському просторі”.

Слідкувати за новинами зі знімального майданчика можна на сторінці проекту “Сім історій успішних ромських жінок в Україні” у Фейсбук, на якій оперативно з’являтимуться фрагменти і тизери фільму, а також публіцистична і наукова інформація про роль жінки у сучасній культурі українських ромів.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.