bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Активісти просувають нові підходи до розвитку зелених зон Хмельницького
15.02.2017

Популяризацію  важливості екологічних функцій озеленення відстоюють громадські активісти з Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство» та партнерських організацій (зокрема, ГО «Зелена Платформа»), які здійснюють проект «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України» за підтримки Національного екологічного центру України. Проект відбувається у рамках програми Climate Forum East II за підтримки Європейського Союзу, Австрійської агенції з розвитку та Австрійського Червоного Хреста.

У м.Хмельницькому є інша, більш позитивна тенденція. Оголошений Хмельницькою міською радою конкурс на кращий проект з озеленення на території парку культури і відпочинку ім. М. Чекмана став чудовою нагодою для популяризації  важливості екологічних функцій озеленення. Такий пріоритет відстоюють громадські активісти з Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство» та партнерських організацій (зокрема, ГО «Зелена Платформа»), які здійснюють проект «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України» за підтримки Національного екологічного центру України. Проект відбувається у рамках програми Climate Forum East II за підтримки Європейського Союзу, Австрійської агенції з розвитку та Австрійського Червоного Хреста. 

Учасники проекту здійснили громадський моніторинг озеленення у містах, який показав бідність асортименту дерев та домінуючу в більшості міст перевагу декоративних функцій парків та скверів.

Серед цілей конкурсу Хмельницькою міською радою було названо відбір проектів для створення нових зелених зон, формування екологічної свідомості громадян міста Хмельницького, залучення молоді до вирішення екологічних проблем. Для участі в цьому конкурсі учасники проекту «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України»  розробили екологічно спрямовану модель озеленення на території найбільшого парку міста Хмельницького, який сьогодні є скоріше лісопарком і потребує серйозної реконструкції на оновлення зелених насаджень.

Керівники комунальних підприємств та посадовці міської ради, які увійшли до журі конкурсу почули аргументи активістів про пріоритетність екологічних функцій паркових зон, порівняно із суто декоративними та зацікавилися ними.

Громадькі активісти обґрунтували власну концепцію озеленення під назвою «Зелена Набережна». До команди розробників цієї моделі увійшли представники низки громадських організацій – ГО «Зелена Платформа», ГО «Інформаційно-аналітичний центр «Логос», МГО «Учнівське братство», ВМГО «Студентське братство». Активісти протягом кількох місяців відвідували освітні, природоохоронні та наукові установи у кількох регіонах України, отримували консультації на кафедрах ботаніки низки університетів та у відомих дендрологів та інтродукторів ботанічних садів України.

З видів рослин для озеленення активісти віддали перевагу високорослим хвойним та листяним деревам (кущами), які є вітро- і морозостійкими. Запропонований міській раді перелік дерев та кущів має створити різноманіття кольорової, гарантувати затінок влітку, передбачати наявність зеленого забарвлення протягом цілого року та сукупний період цвітіння з квітня по серпень.

На публічний захист проекту у міській раді вийшло 12 активістів, більшість з яких -  ековолонтери зі шкіл Хмельницького. Перед публічним захистом проект «Зелена Набережна» обговорено у школах міста.

Хоча за рішенням журі конкурсу остаточного переможця не визначено, проте у міській раді заявили, що «ідеї усіх конкурсантів заслуговують на увагу та будуть втілені під час озеленення міста». Команду «Зеленої Набережної» у керівництві Хмельницької міської ради закликали до подальшої співпраці та розвитку молодіжного ековолонтерства, відбулися розмови про співпрацю із трьома заступниками міського голови.

Тепер автори моделі «Зеленої Набережної» сподіваються, що їх напрацювання будуть втілені міською владою під час озеленення тієї чи іншої паркової чи берегової ділянки, що допоможе розширити зелені зони та, зрештою, вберегти береги Південного Бугу від забудовників. Адже останні постійно зазіхають на охоронювані законом ділянки прибережної території у Хмельницькому, зокрема поблизу парку ім.Чекмана.

Контакти

  • https://www.facebook.com/vmgosb

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.