bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Індекс свобод і можливостей підприємництва України наприкінці 2016 року
06.01.2017

За результатами п’ятого опитування українських підприємців, яке було проведене Інститутом Свобод Бізнесу перед Новим роком, Індекс свобод і можливостей підприємництва України опустився до «-2,01».

Осінь-2016 не принесла українським підприємцям яких-небудь відчутних покращень, навпаки – ризики й загрози, на їх думку, лише посилилися. У листопаді-грудні 2017 року Індекс знову зменшився: він просів на 28 пунктів у порівнянні з жовтнем, і на 63- з вереснем 2016 року.

Експерти ІСБ відзначають, що справжні настрої українського МСП на даний момент можуть бути ще тривожнішими. По-перше, п’яте вимірювання Індексу відбувалося в умовах святкового періоду, який завжди зменшує об’єктивний градус критики. А по-друге, і це головне, під час проведення опитування підприємці ще не мали змоги проаналізувати й оцінити нововведення щодо ФОПів та МСП в цілому, особливості бюджету-2017, наслідки ситуації з націоналізацією Приватбанку тощо.

Наприкінці 2016 року кількість нарікань та претензій МСП до влади суттєво зросла. Держава тисне на бізнес, скорочує його свободи, натомість не дає йому ніяких послаблень чи нових можливостей для розвитку. Це все більше нагадує гру в одні ворота і лише імітаційно - пошук консенсусу з підприємцями як з найбільш активною і платоспроможною частиною суспільства. Більше того, все частіше взагалі важко зрозуміти, навіщо і з якою метою влада приймає ті чи інші рішення – рівень інформування (ми вже не кажемо про системну роз’яснювальну роботу чи тим більше упереджувальні заходи) з боку державних органів влади залишається катастрофічно низьким. Це перетворюється у велику системну проблему України і один з найбільших викликів 2017 року.

Експерти ІСБ прогнозують, що така внутрішня економічна політика може призвести до вкрай небажаного загострення й без того напруженої соціально-економічної ситуації в Україні. Було б необачливо сподіватись, що святковий період зніме градус напруги – усі проблеми залишаться, тому він лише відстрочить його прояв. Закономірно, що в таких умовах очікування МСП на 2017 рік характеризуються як «дуже тривожні».

Щодо безпосередніх результатів п’ятого опитування Індексу, то вони такі:

Найнижчі показники:

1) ефективність судової системи (-4,50);

2) використання кредитних ресурсів (-4,33);

3) рівень підтримки з боку держави (-4,08);

4) інформованість щодо програм підтримки МСБ, що реалізуються в Україні міжнародними інститутами (-3,58);

5) корупція, рейдерство (-3,51).

Найвищі показники:

1) освіченість та компетентність персоналу (+2,17);

2) використання інноваційних технологій та сучасних засобів виробництва (+1,08);

3) використання інформаційних та комунікаційних технологій (+0,92);

4) простота реєстрації бізнесу (+0,9);

5) використання маркетингових інструментів (-0,33).

З повною версією результатів Індексу можна ознайомитися тут.

Довідкова інформація

Проект «Індекс свобод і можливостей підприємництва України» започаткований та реалізується Інститутом Свобод Бізнесу – українською громадською організацією, що має досвід діяльності на ринку та реалізації подібних проектів, починаючи з 2002 року.  Індекс, партнерами якого є низка відомих компаній та ГО, реалізується за підтримки Громадських Рад МЕРТ і ДРС. Методика формування Індексу - опитування українських підприємців через сайт ІСБ, Facebook та е-анкетування цільової аудиторії. Учасниками п’ятого опитування стало 195 осіб. Індекс формується з 25 факторів - 5 блоків по 5 запитань в кожному. Це останнє опитування Індексу у 2016р. Наступні виміри  Індексу будуть проводитися вже у 2017 році. Детальніше ознайомитись з результатами Індексу можна на сайті ІСБ чи на сторінці у Facebook.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.