bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міжнародний фестиваль документального кіно Docudays UA стартував в Подільську
16.12.2016

У м. Подільськ Одеської області стартував XIIІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

В місті Подільськ почалися покази документальних фільмів в рамках XІІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Програма фестивалю передбачає не тільки демонстрацію документальних фільмів про права людини, а також дискусії та обговорення, різні право-просвітницькі заходи.

Центральна тема фестивалю - «Через ілюзії», адже сьогодні країни і народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світоустрою, про який разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України і нездатність українців до самоорганізації. Перед Україною, в свою чергу, постало фундаментальне питання: чи не час владі і суспільству позбутися ілюзій, що країну можна реформувати без зміни базових відносин в економічній, соціальній і культурній сферах.

Стартував фестиваль у двох середньо-спеціальних навчальних закладах: Котовському медичному училищі та Подільському аграрному ліцеї. У обох навчальних закладах демонструвався фільм «Українські шерифи» (Ukrainian Sheriffs) українського режисера Романа Бондарчука. Бажаючих переглянути документальний фільм у КМУ біло стільки, що в актовій залі не вистачило місця, тому частина молоді переглядала півторагодинний фільм стоячи. На перегляд документального кіно прийшло понад 150 студентів 1-3 курсів середньо-спеціальних навчальних закладів та кілька викладачів. «Українські шерифи» настільки захопили аудиторію, що організаторів показу запросили на показ ще одного фільму протягом тижня.

Після перегляду фільму «Українські шерифи» студенти Котовського медучилища аплодували, настільки, за їх словами, їм сподобався фільм. І дійсно, саме в цьому фільмі є усі елементи сучасного українського сільського життя: від буденності до загальнополітичних процесів. Окрім самого показу, зі студентами відбулася дискусія навколо піднятих фільмом проблем.

Показ документальних фільмів в рамках Мандрівного міжнародного фестивалю на півночі Одеської області вже став традиційним. У Подільську пройде більше 10 показів фільмів, зокрема, для студентів середньо-спеціальних навчальних закладів і шкіл району. Також до заходів приєдналася і центральна районна бібліотека, де 16 і 18 грудня будуть організовані покази документальних фільмів для всіх бажаючих.

Розклад показів фільмів в актовому залі центральної районної бібліотеки (Подільськ, вул. Соборна, 114, 2-й поверх):

16.12.2016, п’ятниця:

10.00 - «Аліса в країні війни», Україна, реж. Аліса КоваленкоЛюбов Дуракова;
14.00 - «Кінець світу», Польща, реж. Моніка Павлючук;
15.00 - «10 секунд», Україна, реж. Юлія Гонтарук, Україна.

18.12, неділя:

11.00 - «Ямаха», Росія, реж. Інна Омельченко;
12.00 - «заробітчанських шлях», Угорщина, реж. Олена Федюк;
13.00 - «Наближаючись до слона», США, реж. Аманда Роуз Уайлдер;
14.30 - «Український шерифи», Україна, Латвія, Німеччина, реж. Роман Бондарчук.

Центральна районна библиотека запрошує всіх бажаючих до перегляду фільмів. Вхід на всі заходи вільний!

Мета Мандрівного фестивалю - сприяти популяризації та розвитку документального кіно і підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю: ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите і актуальне документальне кіно з усього світу. Таким чином, сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції і відношення до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації та розвитку документального кіно і підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль - неполітичний і некомерційний.

Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.

Регіональним партнером і організатором фестивалю в Одеській області виступає Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України».

Партнери Мандрівного фестивалю в Одеській області: Одесская обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.С.Грушевського, Інотеатр, незалежний інформаційний ресурс «Виборчком», The Odessa Review.

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Контакти

  • Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»
  • [email protected]
  • (048) 716-40-18 (048) 716-46-83

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.