bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Що таке децентралізація і якою може бути участь молоді у розвитку місцевих громад?
07.12.2016

У Покровську за підтримки Інституту Громадянського Суспільства та за сприяння Донецької обласної військово-цивільної адміністрації  відбувся майстер-клас «Що таке децентралізація і якою може бути участь молоді у розвитку місцевих громад».

5 грудня у Покровську за підтримки Інституту Громадянського Суспільства,  та за сприяння Донецької обласної військово-цивільної адміністрації  відбувся майстер-клас «Що таке децентралізація і якою може бути участь молоді у розвитку місцевих громад?».На заході представники ВМГО «Студентське братство» з Краматорська (Олександр Щичко – студент Краматорської державної машинобудівної академії) та Слов’янська (Анна Черковська – студентка Донбаського державного педагогічного університету) розповіли студентам педучилища для чого потрібна децентралізація влади, який внесок кожен волонтер може зробити для розвитку спроможної громади і які міфи необхідно подолати серед населення для успішного проведення реформи.

На заході виступила директор департаменту освіти і науки Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Надія Оксенчук. Вона зазначила, що підписала угоду про співпрацю з Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Студентське братство», спрямовану на залучення молоді до роз’яснення реформ, суспільних перетворень, таких як формування об’єднаних громад.

Організатор презентації Олександр Щичко розповів, що сам залучився до волонтерів, які роз’яснюють децентралізацію, під час аналогічної презентації, яку організував Інформаційно-аналітичний центр «Логос» спільно з ВМГО «Студентське братство» у Краматорській машинобудівній академії, де він навчається. За два місяці, що минули відтоді Олександр разом зі студентами інших університетів, зокрема, із Анною Черковською зі Слов’янська, побував на семінарі-тренінгу ідеолога цієї реформи Анатолія Ткачука з Інституту Громадянського Суспільства. Після навчання Олександр та Анна самі отримали можливість себе проявити, поїхати в інші міста та університети, провести презентації про децентралізацію для молоді у  чотирьох областях України.

О.Щичко розповів, що організація, яку він представляє – ВМГО «Студентське братство» спільно з Інформаційно-аналітичним центом «Логос» здійснює  інформаційно-просвітницьку кампанію серед молоді – студентів, освітян, школярів. Крім того, юні громадські діячі завдяки навчанню в експертів Інформаційно-аналітичного центу «Логос» також залучаються і до адвокаційної діяльності, тобто до громадського лобіювання – пишуть запити до влади, здійснюють переговори з посадовцями, інші заходи  громадського лобіювання і таким чином впливають на політику органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій. Проект відбувається за підтримки Європейського Союзу в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», яку впроваджує в Україні Інститут Громадянського Суспільства спільно з Фондом Східна Європа.

Так, Олександр Щичко наголошує: «створення об’єднаних громад припинить занепад сільських територій України, бо надасть новим громадам більше коштів і повноважень,  залучить в села і селища інвестиції, а також стимулюватиме керівників громади розробляти нові стратегії та підходів до планування місцевого розвитку, до залучення інвестицій». Для прикладу Олександр продемонстрував відео про історію успіху Парафіївської громади на Чернігівщині, в якій після об’єднання п’яти сіл із селищем бюджет збільшився у чотири рази, з’явилися кошти на ремонти закладів освіти, на благоустрій і дороги. 

Олександр Щичко навів приклади волонтерських акцій, коли волонтери  Студентського братства їздили у позаміські громади, зокрема, на територію Святогірської громади на Донеччині і проводили там різні презентації для сільської молоді, акції з прибирання сміття на березі тощо.

Інша учасниця презентації Анна Черковська (волонтерка ВМГО «Студентське братство», студентка ДДПУ) розповіла, що активісти Студентського братства вже провели презентації для студентів семи університетів Донеччини та виступили в усіх сільських школах, які мають увійти до Святогірської та Мангуської громад. На ці презентації прийшли сільські та селищні голови. Анна розповіла студентам – майбутнім педагогам, як і вона, що роз’яснювати реформу необхідно в селах, адже  через поширення негативних міфів про децентралізацію, більшість сіл та селищ досі не ухвалили рішення щодо об’єднання у спільну громаду і на Донеччині досі створено приблизно в десять разів  менше громад, ніж заплановано за схваленим урядом обласним перспективним планом.

Олександр і Анна  популярним способом та за допомогою відеороликів навели приклади волонтерських акцій, які можуть проводити усі студенти, зацікавлені у громадській діяльності та розвитку громадської активності та волонтерства у місцевих громадах. Участю в просуванні реформ та у громадській діяльності зацікавилися студенти Покровська і залучилися до числа волонтерів. Просувати децентралізацію в маси, роз’яснювати реформу виявили бажання близько 50 студентів Покровського педучилища.  

Контакти

  • ВМГО «Студентське братство»
  • https://www.facebook.com/vmgosb

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.