bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Шлях інновацій у агросфері: проекти переможців конкурсу Agro Challenge
19.10.2016

Переможці першого раунду конкурсу інноваційних та технологічних проектів у агросфері «Agro Challenge» були оголошені 13 жовтня 2016 року у Києві в рамках V Фестивалю інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2016». До фіналу увійшло 6 проектів.

Акселератор Agro Challenge спільно з Аграрною конфедерацією України за підтримки Міністерства аграрної політики України надає підтримку інноваційним проектам в агросфері для малого та середнього бізнесу.

Перший етап відбору проектів до грантового фонду тривав із червня по вересень. На конкурс подали 69 заявок зі всієї України.

Під час вітального слова Ігор Лисицький, засновник і ідеолог Фундації Agro Challenge, зазначив: «Завдання конкурсу полягає у популяризації технологічних стартапів, комерціалізації наукових розробок для агросектору, залученні інвесторів до фінансування перспективних рішень. Щоб зрозуміти, наскільки ідея сильна і потрібна, проекти проходять багаторівневу оцінку: експертами виступають лідери агробізнесу».

Проекти, які за рішенням експертів ринку заслуговували на увагу, отримали гранти на акселеративну програму, менторську підтримку і підготовку до пітчингу на фінальному заході перед групою інвесторів і журі.

Міжнародне експертне журі відзначило проект «Розумна теплиця» у номінації «Найкраще технологічне рішення».

Засновник проекту Володимир Козировський розповів про ідею свого стартапу «Розумна теплиця», яка з’явилася ще два роки тому.  «Під час роботи з системами аеропоніки (процес вирощування рослин у повітряному середовищі без використання ґрунту, – авт.) моя команда виявила, що технологія потребує ретельного контролю. Для того, аби сповіщати відповідний персонал у разі виникнення проблем, ми створили онлайн систему контролю», – зазначив Володимир.

На ринку існують лише дуже дорогі системи, які створюються для великих агроходингів і недоступні для звичайних людей. Дослідження команди Володимира показали, що ріст рослин можна автоматизувати, як багато інших речей у сучасному світі.

Володимир пояснив принцип системи «Розумна теплиця»: «Кожна рослина має свій режим, необхідний набір мікроелементів для певної стадії росту. Наша розробка дозволяє розписати рецепт мікроелементів для росту рослини на кожен день. Оскільки усі процеси відстежуються, не виникає непередбачуваних перепадів температури, які шкодять рослині. Один професійний технолог може обслуговувати кілька теплиць, керуючи усіма процесами в автоматичному режимі завдяки даним датчиків та відеоспостереження».

Технологія забезпечує ідеальні умови росту не лише для рослини. Володимир впевнений: «Ефективність тепличного бізнесу підвищується за рахунок зменшення ризиків. Як результат можна отримати якіснішу продукцію за умов економії».

Фіналіст особливо зацікавлений в успішній реалізації проекту, адже є вегетаріанцем і вважає, що краще заплатити дорожче за помідор, зірваний з грядки сьогодні, аніж йти у супермаркет за привезеним з Нідерландів місяць тому: «Наш проект допоможе розвивати локальні ринки дрібних підприємств. Це дозволить вирощувати рослини ближче до покупця». 

Генеральний партнер Фундації AgroСhallenge, компанія «Kernel» підтримала проекти Plantator Plus, Craft Scanner.

Євген Осипов, Директор агробізнесу «Кернел», генеральний партнер Фундації AgroСhallenge, висловив намір спіпрацювати з командами у подальшому: «Шлях інновацій – єдиний правильний вибір в умовах динамічного розвитку агробізнесу. Протягом останніх років «Кернел» використовує широкий спектр інноваційних рішень у виробництві. Системи точного землеробства, супутниковий моніторинг в режимі онлайн, GPS-навігація, картографування врожайності, безпілотники, квадрокоптери, мережі метеостанцій, власні науково-дослідні центри. Крім технічних інновацій, активно йде впровадження в аграрне виробництво ІТ-нововведень. Нам важливо отримувати стабільно високі врожаї при оптимальних витратах, виробляти якісну, але при цьому дешеву продукцію. Високі технології відіграють в цьому одну з ключових ролей, а для їх розвитку важливий, в першу чергу, інтелектуальний потенціал української молоді. Ми раді можливості брати участь у проведенні конкурсу інноваційних проектів AgroChallenge. За допомогою таких проектів для студентів, випускників ВНЗ, молодих фахівців ми створюємо підприємницьке конкурентне середовище і розвиваємо інноваційні стартапи в агробізнесі».

Підтриманий компанією проект Craft Scanner представляв Роман Лановий, студент другого курсу Вінницького національного технологічного університету. Ще в шкільні роки Роман мав можливість поекспериментувати з оснащенням різної агротехніки мікроелектронікою на батьковому тракторі. За словами Романа, своїми експериментами він завжди бажав досягти конкретного результату, який буде цікавий іншим.

Варто сказати, що позитивні результати розробок його стартапу будуть відчутні як для агрокомпаніям, так і для звичайних трактористів. «Багато агрокомпаній не може досягти точного контролю обробки ґрунту особливо під час посіву певних зернових культур. Трактористи часто не дотримуються необхідних завдань, через що зернові культури мають гіршу схожість. Craft Scanner надає можливість сканувати глибину обробки ґрунту і автоматично встановлювати налаштування під поточні зміни. За роботою агротехніки можна буде стежити дистанційно у режимі реального часу за допомогою вашого ґаджета», - підсумував Роман.

До участі в конкурсі Agro Challenge запрошуються всі охочі без вікових або інших обмежень.

Це доводить приклад 12-річної дівчини Ольги Кривої, яка спільно з командою інженерів розробила проект Plantator Plus - автономний дистанційно керований пристрій для вимірювання параметрів ґрунтів, рівень та масу зерна в бункері, міндобрив та іншого. Ольгу щиро хвилює питання якісного вирощування рослин, тому вона пропонує власні рішення.

Якщо Ви також маєте інноваційні рішення,  ROUND 2 конкурсу триватиме по 1 листопада 2016 року. Подання заявки за посиланням.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.