bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Одесі провели прес-конференцію щодо звіту «Ті, що пережили пекло»
20.09.2016

19 вересня 2016 р. у приміщенні прес-центру «Одессит UA» відбулася прес-конференція щодо презентації звіту «Ті, що пережили пекло». Видання описує реальний стан подій на Донбасі і є звітом про піврічну роботу Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

На прес-конференції журналістам розповіли про Коаліцію та її основне завдання – документування порушень прав людини, скоєних під час конфлікту на Донбасі.

«17 правозахисних організацій та ініціатив об’єднали свої зусилля заради того, щоб збирати та фіксувати інформацію про порушення прав людини та норм міжнародного гуманітарного права на охопленій конфліктом території. Надалі зібрані свідчення опрацюють наші юристи з тим, щоб потім передати їх у міжнародні правоохоронні органи та покарати винних», - зауважила Аліна Боднар, менеджер з комунікацій ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», яка також входить до складу Коаліції.

Про особливості документування порушень прав людини та зокрема звіт «Ті, що пережили пекло» розповіла Юлія Красильнікова, координатор напрямку документування порушень прав людини благодійного фонду «ВостокSOS».

«Звіт базується на понад 160 свідченнях свідків та жертв жорстоких порушень прав людини, скоєних на тимчасово окупованій Луганщині та Донеччині. Зараз таких свідчень уже близько 300, і цей показник постійно зростає. Людей незаконно утримували у нелюдських умовах у незаконних місцях несвободи, з них знущалися, їх катували, піддавали фізичному та психологічному насильству», - пояснила правозахисниця.

Перед журналістами також виступив Євген Шляхтін, колишній політв’язень. Мешканець Стаханова та громадський активіст, він потрапив у полон за свої політичні погляди. За проукраїнську діяльність чоловіка жорстоко били, йому відбивали пальці, обливали крижаною водою та змушували після цього мити підлогу поламаними кінцівками.

«Мене били так, що я був весь синій. Біля мене сиділа жінка років 60… у неї теж рука від плеча до передпліччя вся синя була. А бойовики імітували розстріли. Неможливо передати, наскільки це страшно. Після цього виходиш, весь пополотнілий… Але найстрашніше було, коли в сусідній камері для допитів катували співкамерників. Це було просто неможливо витримати», – розповів колишній полонений.

Після розповіді Євгена Шляхтіна журналісти поставили цілу низку запитань, зокрема з приводу того, як саме Коаліція збирається досягти покарання кривдників. «Наші юристи фахівці зібрану інформацію відповідно до вимог Міжнародного кримінального суду та зберігає їх у захищеній базі даних. Коли ми вже зможемо надати всі необхідні докази грубих порушень прав людини на розгляд суду», - підсумувала Юлія Красильнікова.

Контакти

  • Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі»
  • https://jfp.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.