bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулася прес-конференція проекту «Громадський моніторинг виділення фондів для округу»
16.09.2016

Вперше в Україні Фундацією «Відкрите суспільство» розроблена методика, яка дозволить кардинально змінити ситуацію у мажоритарних округах, істотно підвищити прозорість та ефективність діяльності народних депутатів. Про це заявили експерти на прес-конференції в Києві, презентуючи методику оцінки діяльності парламентарів з точки зору їх внеску у вирішення найпріоритетніших проблем виборчих округів.

«В Україні поширена негативна практика, коли депутат-мажоритарник лобіює кошти з держбюджету для свого округу будь-якими методами – в обмін на правильне голосування у ВР, чи за рахунок власних політичних зв’язків, і це подається виборцям не як корупція, а як досягнення, - зазначає керівник проекту, експерт з антикорупційної та бюджетної політики Фундації «Відкрите суспільство» Іван Сікора, - ми виявили, що при цьому депутат переважно вирішує лише третину, в кращому випадку половину, проблем округу, не завжди найпріоритетніших. Це веде до неефективного використання грошей державного бюджету».

Мета проекту «Громадський моніторинг виділення фондів для округу» зробити діяльність депутатів більш прозорою, раціональною, зменшити вагу політично мотивованих рішень , підвищити вимоги до передвиборчих програм та звітів про їх діяльність. За словами керівника Центру соціального партнерства та лобіювання НаУКМА, експерта проекту Сергія Панцира, методика кардинально міняє принцип оцінки діяльності депутата та головне – дозволяє визначати найважливіші проблеми та пріоритетні інфраструктурні об’єкти кожного округу, покликана сприяти ефективному вирішенню суспільних проблем. Перелік реально масштабних, гострих та важливих проблем місцевого розвитку експерти визначили як «суспільний порядок денний», в якому акцент робиться на ТОП-10 ключових проблем. 

«Тепер самі виборці будуть визначати, якими проблемами округу має передусім опікуватись народний депутат, а не дякувати йому за одну чи декілька добрих справ. Ми провели тестування методики на семи модельних округах. Команди депутатів, які працюють в рамках проекту, підвищили свої знання та навчилися застосовувати методику для оцінки пріоритетності проблем округу, які не можуть бути вирішенні на місцевому рівні через брак фінансових ресурсів або повноважень»,  - наголошує І.Сікора. Методика пропонує кроків: формування суспільного порядку денного, оцінка порядку денного депутата, його готовність включити суспільно важливі проблеми до власного порядку денного, його внесок у вирішення проблем, оцінка ризиків політичної корупції. 

Методика ламає традиційну рамку сприйняття того, що ПРІОРИТЕТНО для депутата та пропонує раціональний інструмент для визначення того, що і як потрібно робити в першу чергу. «Такий підхід вигідний усім – виборцям, бо саме вони виступатимуть ідеологами та контролерами діяльності народного обранця, і самому депутату – залишається менше корупційних важелів впливу на нього, тиску  з метою «правильного» голосування чи «тушкування», - резюмував І.Сікора і додав, що мають бути внесені зміни до законодавства в частині регламентування вимог до передвиборчої програми та звітів народного депутата.

Довідка: «Громадський моніторинг виділення фондів для округу» — проект, покликаний підвищити доброчесність, прозорість та підзвітність депутатів, протидіяти політично мотивованим бюджетним витратам та озброїти громадський актив України інструментами суспільного контролю за використанням коштів державного бюджету для попередження політичної корупції. Проект є частиною заходів Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво». Програма  USAID «РАДА», що виконується Фондом Східна Європа та іншими організаціями, має на меті сприяти становленню відповідального, підзвітного і демократичного представницького органу – Парламенту України. http://radaprogram.org/, www.facebook.com/radaprogram/ 

Додаткова інформація: 050 382 4661; [email protected],  www.osf.org.ua

Контакти

  • Фундація «Відкрите суспільство»
  • [email protected]
  • 050 382 4661

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.