bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чернігівщина приєдналася до пілотного проекту із запровадження етичних стандартів у роботі місцевих
19.08.2016

17 серпня 2016 року м. Мена та м. Новгород-Сіверський Чернігівська область. – Представники громадськості та влади в місті Мена та м. Новгород-Сіверський Чернігівської області обговорили та внесли свої правки в проекти Етичного Кодексу  та Положення про етичну комісію для місцевих рад.

В м. Мена присутні на обговоренні запропонували низку пропозицій до проектів нормативних актів. Зокрема, всі однозначно висказалися за збільшення квоти представництва громадськості в Етичній комісії – з 30 відсотків до п’ятдесяти. Також обговорили способи формування громадської частини комісії – через проведення загальних зборів,  на яких шляхом рейтингового голосування і буде вибрано найдостойніших членів громади до складу органу.

Також присутні вказали на останні зміни в загальноукраїнському антикорупційному  законодавстві та запропонували привести проекти положень до відповідності з сучасним понятійним  апаратом.

В м. Новгород-Сіверський найбільшу дискусію під час круглого столу викликало питання повноважень та способу формування Етичної комісії. Зокрема, присутні виловили сумнів щодо доцільності наділення Етичної комісії прав розглядати питання,  які відносяться до повноважень правоохоронних органів, наприклад,  конфлікту інтересів та інших корупційних правопорушень.

Також більшість учасників круглого столу  наполягала на тому, що членів Етичної комісії мають затверджувати самі депутати міської ради на основі подань від громадських організацій, підприємств, організацій чи особистої заявки.

Водночас депутати та міський голова міста Новгород – Сіверський висловили принципову згоду на запровадження в місті Етичного кодексу та Етичної комісії. 

Координатори проекту на Чернігівщині  закликали всіх бажаючих надсилати свої пропозиції та зауваження щодо текстів документів протягом тижня на електрону адресу [email protected]    

З текстами проектів Етичного  Кодексу та Положення про етичну комісію для місцевих рад можна ознайомитися за посиланням:  http://www.ex.ua/103249498

Відзначимо, що тексти розглянутих документів були розроблені експертами відповідно до ЗУ “Про місцеве самоврядування”, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”, ЗУ “Про запобігання корупції”, а також  методичних рекомендацій НАЗК.

Фінальний варіант  Етичного Кодексу та Положення про етичну комісію розроблятиметься з урахуванням пропозицій від громадськості та депутатів.

Довідка

Кампанія з  імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування втілюється Інститутом “Республіка” та Центром “Ейдос” у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади.

Контакти

  • Інститут “Республіка” та Центр ”Ейдос”
  • Регіональні координатори Старченко Сергій 093-914-14-67; Пущенко Павло 063-478-55-62
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.