bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вперше в Україні у Бердичеві відбувся майстер-клас з WenDo
11.04.2016

З 7 по 10 квітня 2016 р. на базі Спорткомплексу «ЛАВ» вперше в Україні пройшов майстер – клас з ВенДо, як метода самооборони спрямованого на запобігання психологічного та фізичного насильства проти жінок. 

Дане навчання проходило в рамках проекту «Кризова інтервенція - підтримка неурядових громадських організацій в Україні, які працюють з воїнами АТО та їх родинами», що реалізується Фондом «Добра Воля» (Польща, Краків) у співпраці з Громадською організацією Житомирською обласною організацією «Воскресіння» (Україна, Бердичів) за фінансової підтримки в рамках програми RITA -  «Перетворення у регіоні» Польсько-Американського фонду свободи, яку реалізує Фонд «Освіта для демократії».

Що ж таке WenDo? Назва походить від слів «women» – переклад з англійської «жінка» і японського «do» – «дорога», дослівний переклад українською – Дорога Жінок.

Цей метод був розроблений у Канаді на початку 70-х років і розроблений Недою та Енн Пейдж, із Торонто, Онтаріо. Пейдж присвятили себе до створення програми, щоб навчити жінок захищати себе, після того, коли почули про вбивство Китті Дженовезе з Ньо – Йорка, 13 березня 1964 року. Нед та Енн були майстрами з  дзюдзюцу, карате, дзюдо і впродовж багатьох років вони розробляли ефективні методи самооборони для жінок, які увійшли у WenDo. І тальки після того, коли жінки почали відкрито говорити про насилля, як про фізичне так і сексуальне з боку чоловіків почали проводитись майстер-класи з  WenDo.  WenDo набули великої популярності  у Європі, як метод самооборони для жінок, особливо у Німеччині, Австрії, Швейцарії.

WenDo – це метод протидії насильству, від якого потерпають жінки і дівчата.

Цей метод включає в себе інформацію на тему соціального гендеру, соціалізації дівчат та хлопців, механізми, підтримки приниження та насилля у патріархальному суспільстві. Цей метод, створений жінками для жінок і дівчат.

Найкращі тренерки з Польщі по ВенДо: Ольга Ланевська та Єва Рутковська приїхали, щоб укріпити позицію жінок, підвищити їх віру у власні сили і можливість захищатись від фізичного, психологічного, вербального, сексуального, економічного насилля. Такий підхід дає впевненість у власні сили і дає віру у захист особистих кордонів, не давати порушувати особисту безпеку, свободу права на прийняття свого рішення, право на життя без насилля.

Учасниками майстер класу стали 24 жінки, з них: дружини, мами, сестри, дочки воїнів АТО, волонтери-психологи та волонтери, які безпосередньо працюють з родинами воїнів АТО.

«Програма занять з WenDo включала в себе 12-годиний базовий курс під час якого учасниці ознайомилися зі своїми силами, а також спробували нові асертивні способи поведінки. Даний курс включив в себе заняття з області ефективного спілкування та вирішення проблем. Під час занять використовувались симулятивні вправи, рольові ігри, дискусії в малих групах та обговорення у великому колі. Щодо фізичної самооборони учасниці знайомились з вправами з різних технік: удари, блоки, визволення, завдяки яким учасниці відчували свою силу, навчались механізму особистого захисту у небезпечній ситуації «використовуючи» своє тіло. – розповіла, керівник проекту  Української сторони, голова ГОЖОО «Воскресіння», Оксана Трибун, 

Контакти

  • ГОЖОО ”Воскресіння”
  • 0979499071

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.