bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Чернігові відбулась презентація книги ЦГТ АХАЛАР «Дао активності»
03.04.2016

Книга складається з трьох розділів: філософсько-мотиваційного, методологічного та збірки з 15 історій - описів досвіду активних і небайдужих українців, які пройшли навчання в ЦГТ АХАЛАР за програмою «Територія розвитку» і ведуть сторінки своїх добрих справ на соціальній платформі «Добродел». За останні 6 років в рамках програми було навчено і підтримано понад 300 ініціативних людей, які живуть на території України.

На офіційній презентації «Дао активності», що відбулася 31 березня в Чернігові, зібралося близько півсотні людей. «Книга велика, красива, зараз ще пахне друкарською фарбою, в матовою ламінації, її приємно тримати в руках, але ще більш важливо розуміти її сенс» - зазначив директор ЦГТ АХАЛАР Юрій Трофименко.

Під час презентації герої книги, активісти з Києва, Чернігова, Хмельницького та Кременчука поділилися, що їх ініціативи на платформі «Добродел» давно переросли в проекти, які часто сильно відрізняються від початкових ідей. Більшість проектів, заснованих під час навчання за програмою «Територія розвитку», стали значно масштабнішими, ніж очікувалося. За словами виступаючих, навчання також спричинило великі особистісні зміни. Опис цього досвіду і знайшов відображення в книзі «Дао активності».

Олена Загребіна (Чернігів, проект «ЖиваШафа» http://www.dobrodel.org.ua/project/349/): «Якщо ти хочеш щось зробити, будь готовий, що тобі дуже будуть потрібні люди. Про платформу «Добродел»: там створюється відчуття, що це потрібно не тільки тобі, це потрібно багатьом людям, які знаходяться поруч з тобою».

Сергій Безбородько (Чернігів, проект «Чисте місто» http://www.dobrodel.org.ua/project/333/): «Юрій Трофименко запропонував мені стати учасником «Території розвитку» і ті знання, досвід та знайомства, що я отримав , допомогли мені зібрати в минулому році під час одноденної акції більше 3000 людей».

Андрій Зоїн (Хмельницький і Кам’янець-Подільський, громадська організація «Територія», проект «Намальовані діалоги» http://www.dobrodel.org.ua/project/562/): «Якщо ти активіст молодий, ти приїжджаєш, тобі дають відмінні теоретичні знання, розповідають такі речі, що навіть ми - велика організація - не мали ніякого поняття. Возили в Словаччину, де ми познайомилися в такими ж організаціями з якими зараз робимо спільні проекти. Є платформа «Добродел», де можна знайти партнерів, гроші, небайдужих людей. Нас так добре «підкували», що ми консультуємо мера Кам’янця-Подільського з міським проектам і департамент культури і туризму за планом на рік. Тобто не вистачає людей, які щось знають і хочуть робити, а пройшовши курс тут - ви готовий абсолютно активіст».

Катерина Клюзко (Київ, проект «Агенти змін» http://www.dobrodel.org.ua/project/573/): «Тут створюють не тільки навчання, а зв’язку, дружбу. Познайомилися ми році в 2009 і вони мене направляли. До Польщі поїхали, після чого я зробила прекрасний проект для дітей. АХАЛАР в моєму житті - доленосний. Після Майдану, це був вже п’ятий рік моєї діяльності, я дуже розчарувалася, втомилася. І друзі мене забирали в Італію, а я приїхала до Юрія Трофименко і він каже: «Подавайся до нас, може щось зробимо». І я залишилася. І з того часу все почалося знову. Коли ти «вигораєш» і є люди, які кажуть: «А давай спробуємо ще раз», - це дуже надихає».

Олена Нестерова (Кременчук, громадська організація «Культурний діалог», проект «АртДім» http://www.dobrodel.org.ua/project/550/): «Я родом з Луганська і волею долі потрапила до Кременчука. Я шукала, чим би зайнятися. Коли я потрапила на програму «Територія розвитку» я зрозуміла, що таке громадська діяльність, я побачила людей з «палаючими» очима. І те, що зараз написано в книзі, це, на мій погляд, вкрай важливо. Коли ти бачиш людей на зображенні, а потім живцем або в соцмережах знайомишся, то починаєш розуміти, що в країні відбувається. І коли кажуть, що нічого не змінилося - це неправда. Ось вони, живі люди, вони роблять щось маленьке або велике, в якийсь окремо взятій точці. Для мене, як людини, яка втратила Батьківщину і, яка будує своє життя на новій території, було дуже важливо оцінити сенс своєї діяльності. Я хочу жити в своєму домі в оточенні позитивно мислячих людей. І в моєму оточенні ці люди з’явилися, за що я дуже вдячна «Доброделу».

Марина Коновальчук (Чернігів, проект Академія креативності ЧІКС http://www.dobrodel.org.ua/project/389/): «АХАЛАР дав поштовх структурувати - вони постійно набридливо задавали питання про те, чим ми хочемо займатися, а ми не зовсім розуміли. Ми знали, що ми творчі і є штука, навколо якої ми об’єдналися. АХАЛАР допоміг зрозуміти, чим ми займаємося».

Леся Федоренко (Чернігів, проект «Фестиваль «Зелена сцена» http://www.dobrodel.org.ua/project/466/): «Нам було простіше, коли ми прийшли на «Добродел» і в програму «Територія розвитку» - наш проект був вже діючий третій-четвертий рік. Для нас «Добродел» став можливістю структурувати, а для новачків - це шанс представити себе, якщо немає сайту, наприклад, і побачити, що хтось ще робить в Чернігові, в Хмельницькому, в Кременчуці, ще десь. Дуже цікаво потім знайомитися і згадувати, як представлені справи цих людей на «Добродел». А якщо говорити про саму програму «Територія розвитку», то у нас, активістів, часом не вистачає упорядкованих знань, менеджерських навичок. А особливо, коли проект росте, дуже стають потрібними вміння швидко приймати рішення, перетворювати «мінуси» в «плюси». Це все описано в цій книзі». 

У «Дао активності» також зібрано багаторічний досвід міжнародної команди тренерів та експертів, які працюють та співпрацюють з Центром АХАЛАР в темі розвитку громадянської і соціальної активності.

Книга - результат роботи авторів з чотирьох країн: України, Польщі, Словаччини та Білорусі (Вікторія Солоніцина, Єгор Нємов, Андрій Маштаков, Юрій Трофименко). За словами Юрія Трофименка, робота тривала більше року, а деякі розділи книги були написані ще раніше: «Нас надихало те, що в обличчях людей, з якими ми працювали на семінарах на тренінгах, ми бачили, що те, про що ми розповідаємо дуже важливо. І поки, крім АХАЛАР про це ніхто інший не говорить».

Видана «Дао активності» обмеженим накладом не для продажу в рамках проекту «Школа локальної демократії» (реалізується Центром АХАЛАР за підтримки офіційної допомоги Словацької республіки SlovakAid в партнерстві зі словацькою організацією Človek v ohrození і Фонду Чарльза Стюарта Мотта).

Книга може служити путівником, особливо для людей, які хотіли б самостійно вирішувати питання і нести за це відповідальність у своїх територіальних громадах, використовуючи власні сили і прихований потенціал цієї місцевості.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.