bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Чернігові обговорили механізми протидії торгівлі людьми
30.03.2016

Як державні та неурядові структури Чернігівщини протидіють проявам сучасного рабства? Про це говорили під час прес-конференції, присвяченої підсумкам проекту із впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів з протидії торгівлі людьми.

Проект із поліпшення координації між відповідними державними та неурядовими структурами на Чернігівщині фінансувався Європейським Союзом та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізувався Міжнародною організацією з міграції (МОМ) і Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини у партнерстві з Департаментом сім‘ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації із жовтня 2014 по березень 2016 року.

У прес-конференції взяли участь:

  • Cвітлана Скиба - заступник директора Департаменту сім‘ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації;
  • Володимир Олейник – заступник начальника відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Головного управління Національної поліції в Чернігівській області
  • Наталія Піддубна - керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини.

Департамент сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА забезпечував координацію проведення регіональних заходів в рамках реалізації проекту «Впровадження механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Чернігівській області», сприяв у технічній підтримці інформаційних акцій, надавав організаційну підтримку. Виконавцем проекту був Чернігівський громадський комітет захисту прав людини.

З метою координації зусиль суб’єктів Національного механізму взаємодії було організовано та проведено 7 круглих столів в районах області, охоплено 140 осіб.

За період реалізації проекту в області були проведені ґрунтовні навчання для суб’єктів взаємодії. Загалом було проведено 25 заходів (тренінгів, семінарів), охоплено понад 700 осіб.

З березня 2015 року проходила інформаційна кампанія під гаслом «Кожен постраждалий має право на допомогу!» Метою кампанії було – інформування населення регіону про можливість отримання допомоги у випадку потрапляння у ситуацію торгівлі людьми. Було здійснені радіо появи з проблематики торгівлі людьми, з питань встановлення статусу особи постраждалого від торгівлі людьми (ПТЛ), поширювалися інформація про ризики та небезпеку, з якими можуть стикнутися мешканці області.

Інформування населення про можливість отримання допомоги у випадку потрапляння у ситуацію торгівлі людьми відбувалося впродовж реалізації проекту  через розміщення статей в місцевих ЗМІ, на сайті облдержадміністрації, департаменту сім’ї, молоді та спорту, обласного та районних ЦСССДМ, в бібліотеках області, в центрах зайнятості, через розповсюдження розроблених та виданих плакатів, буклетів про можливість отримання допомоги ПТЛ, для фахівців видано інформаційно-методичну пам’ятку.

Під час впровадження проекту було продовжено надання допомоги ПТЛ, які вже отримали статус. Кількість осіб, які отримали статус в Чернігівській області: за 2013 рік  та  2014 рік  – 9 осіб, за 2015 рік  – 6 осіб, за 3 місяці 2016 року – 2 особи, кількість відмов – 0. Загалом по Чернігівській області за 2014 – 2016 рік – 17 осіб отримали статус ПТЛ. Це одна з найбільших цифр по Україні. Чернігівська область займає 2 позицію за кількістю встановлених статусів після Закарпатської.

Реінтеграційну допомогу від Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, Міжнародної організації з міграції та інших міжнародних організацій за період 2014-2015 роки отримало 7 осіб, та ще 5 осіб подали документи на отримання допомоги в 2016 році.

Заходи проекту сприяли підвищенню спроможності та професійної компетентності суб’єктів взаємодії щодо проведення ідентифікації та ефективності  надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.

До цього часу в Україні загалом та в Чернігівській області зокрема, допомога особам, які постраждали від торгівлі людьми, надавалася переважно громадськими та міжнародними організаціями. Утім з осені 2012 року в державі, відповідно до нового законодавства, запрацював Національний механізм взаємодії суб’єктів, які протидіють торгівлі людьми. Європейський союз, USIAD та МОМ допомагають ефективніше впроваджувати його в окремих регіонах України. За період 2012-2015 роки офіційний статус постраждалих від сучасного рабства було надано 164 особам, що уможливило отримання ними допомоги від українських державних органів.

Довідково:

Україна залишається країною постачання, транзиту та поступово стає країною призначення для торгівлі людьми. За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, з 1991 року понад 120 тисяч українців постраждали від різних форм сучасного рабства. Новими тенденціями цього загрозливого явища є збільшення масштабів торгівлі людьми з метою трудової експлуатації, зростання кількості постраждалих чоловіків, зростання випадків експлуатації українців та іноземців на території самої України, розширення ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми через збройний конфлікт на Сході країни та масової внутрішньої міграції.

Європейський Союз та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) підтримують Україну на шляху створення комплексної та сучасної системи надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми, яка відповідала би найкращим європейським стандартам. Діяльність сприяє впровадженню в регіонах України Національного механізму взаємодії для допомоги постраждалим від торгівлі людьми, що передбачає поєднання зусиль державних і неурядових структур із ідентифікації постраждалих, надання їм необхідної допомоги, захисту їхніх прав та гарантування доступу до правосуддя.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.