bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова» допомагає ВПО
17.03.2016

ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова» допоміг знайти роботу більш ніж 1300 людям. «Фонд «Професійний розвиток Харкова» один із 15 грантерів, що отримав фінансову підтримку від ПРООН та Уряду Японії в межах конкурсу «Сильніші разом: зміцнення діалогу і соціальної згуртованості в місцевих громадах».

Харків - одна з історичних, наукових і промислових столиць України, - традиційно вважається багатокультурним та багатонаціональним містом. Харків’яни гостинно до інших, адже знають, що лише гуртом можна подолати будь-які обставини, від яких ніхто не застрахований. Тому не дивно, що Харків став одним із міст, де намагаються знайти собі новий дім більше 100 тис. вимушених переселенців (ВПО). 

Ще задовго до конфлікту на Сході України Ірина Фоменко, керівник проектів та програм ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова» і один із ініціаторів проекту «Сила єдності», зрозуміла, що її покликання - допомагати людям знайти свою роботу мрії. За більш ніж 3 роки фонд зміг допомогти більш ніж 1300 людям, тобто, щодня принаймні 1 людині, знайти нову роботу. А з початком конфлікту вона з колегами запустила спеціальний проект із працевлаштування вимушених переселенців. 

Моральна підтримка - важливіша за роботу 

Ірина зізнається, що, звичайно ж, нова робота - це важливо, проте більшість переселенців потребують в першу чергу моральної підтримки, співчуття та розуміння. Адже опинившись у скрутній ситуації, коли всі плани руйнуються - дуже важливо знати, що є до кого звернутися за підтримкою, що поряд є небайдужі люди. Тож це стало поштовхом до розробки проекту «Сила єдності», який би допомагав переселенцям інтегруватись до нових громад.

«Ми прагнули стерти межі між переселенцями та харків’янами, сформувати рівноправне, лояльне ставлення до ВПО з боку харків’ян, а також забезпечити їхню успішну адаптацію до нових умов існування. Крім того, ми дуже хотіли допомогти переселенцям повернути впевненість в собі та спонукати їх до більш активних дій»,- розповідає Ірина Фоменко.

Новий дім, нова родина  

Щоб краще порозумітися із новими сусідами, ініціатори проекту «Сила єдності» вирішили - найліпше поспілкуватися і заприятелювати у невимушеній обстановці, де майже не відчуватиметься межа між «приїжджими» та «місцевими». Тому не дивно, що найбільшим заходом серед ініціатив проекту став 3-денний виїзний сімейний табір-семінар. 

Так, до табору приїхали 50 сімей, щоб відпочити, познайомитися та обмінятись своїми знаннями й досвідом. «Ми дуже вдячні організаторам за таку можливість. Нам дуже приємно було отримати стільки уваги та підтримки. І ми дуже сподіваємось, що матимемо змогу відвідувати такі заходи в майбутньому», - зазначила одна із учасниць.

Крім того, за словами Ірини Фоменко, в межах проекту вони також провели ряд тренінгів для переселенців по вирішенню сімейних конфліктів і організували профорієнтаційні табори для учнів старших класів.

«Окремий блок заходів був спрямований на об’єднання переселенців та місцевих жителів навколо загальнолюдських цінностей та спільних проблем. Наприклад, ми організували волонтерські акції з прибирання, допомагали дитячим будинкам, притулкам тварин. Головна метою проекту було створити «спільний простір», де переселенці та місцеві жителі зможуть подивитись один на одного іншими очима та позбутись негативних стереотипі», - розповідає Ірина.

Нові харків’яни 

Найважливіше те, що проект допомогає ВПО не просто знайти нових друзів чи роботу, а допомогти відчути себе повноцінними членами громади. Саме тому всі заходи, які організовує Фонд, направлені не стільки на вирішення конкретних проблем, скільки на те, щоб ВПО почали себе відчувати корінними харків’янами. 

Так, щоб краще ознайомитися з життям міста та долучатися до вирішення проблем громад, під час виїзних таборів учасники тренінгу, - як колишні ВПО, так і харків’яни, - проявили ініціативу зі створенням інтерактивної мапи проблем Харкова  https://goo.gl/ANmju8 .

«Сила єдності» - це ініціатива, яка допомогла згуртувати і переселенців, і харків’ян навколо добрих справ та спільних ідей. Проекти закінчуються, але завжди залишається команда однодумців, яка готова рухатись далі.

«Фонд «Професійний розвиток Харкова» один із 15 грантерів, що отримав фінансову підтримку від ПРООН та Уряду Японії в межах конкурсу «Сильніші разом: зміцнення діалогу і соціальної згуртованості в місцевих громадах». Щоб подолати негативне ставлення до переселенців, ПРООН розробила комплексний підхід, який передбачає роботу як на локальному, так і на національному рівнях. Таким чином, одним із важливих інструментів роботи на локальному рівні стала підтримка громадських організацій. Зокрема, ПРООН надала 15 грантів на суму більше 140 тисяч доларів. На сьогодні представники місцевих організацій провели близько 200 заходів та залучили більше 16 тисяч учасників. Серед підтриманих ініціатив освітні заходи, благоустрій публічних просторів, створення соціального центру, форум-театри.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.