bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Час йде – проблеми вимушених переселенців не вирішуються: погляд експерта
11.03.2016

Які проблеми виникають у вимушених переселенців? Чи не стикаються вони з дискримінацією щодо працевлаштування і з упередженим ставленням оточуючих? З якими питаннями переселенці звертаються за правовою допомогою і чи можуть вони захистити свої права в суді?

На ці та інші питання разом шукали відповіді експерти Громадської правозахисної організації «Права людини» і запрошені гості на прес-конференції «Проблеми переселенців: бідність, відчуженість, дискримінація», яка відбулась в прес-центрі УКРІНФОРМУ 9 березня 2016 року.

Насамперед Голова правління ГПО «Права людини» Віталій Дроботун озвучив основні підсумки діяльності про проекту «Правова допомога внутрішньо переміщеним особам Київської області», який реалізовувався за фінансової підтримки Програми розвитку ООН в Україні (в межах проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні») та Уряду Японії.

«Було відкрито 12 приймалень у Київській області. Тринадцята приймальна, основний офіс функціонує у Києві. Загалом, була надана правова допомога понад 10 тисячам переселенців області. Звертались до нас, звісно і з інших областей. Намагались таких людей проконсультувати по телефону чи по електронній пошті», - відзвітував Віталій Дроботун. «Ми не тільки надавали юридичну допомогу, але й проводили навчання для переселенців: загалом 12 тренінгів з серії «Знай права. Шукай роботу. Організовуй бізнес», на яких вимушено переміщені особи отримали знання про те, які можливості працевлаштування існують, як підготуватись до співбесіди тощо. На цих тренінгах ми дізнались про основну проблему – дискримінацію за ознакою місця реєстрації, в народі «прописки».

Дійсно, дуже часто роботодавці відмовляють у працевлаштуванні претендентам, як тільки взнають, що вони вихідці з непідконтрольних українській владі територій. Про це твердять самі переселенці, які отримували неодноразові відмови від потенційних працедавців.

Юрист, головний експерт з питань ВПО ГПО «Права людини» Ксенія Карагяур озвучила основні цифри, які на її думку можуть бути індикаторами того, з якими проблемами стикаються переселенці кожного дня.

«Близько 3500 переселенців звернулись до юристів нашої організації з питаннями щодо порядку виплат соціальної допомоги. Більше 2’000 переселенців звернулись тільки з питань житла: тимчасового місця проживання, виплат за житло, яке було пошкоджено під час проведення АТО тощо. Також, більше однієї тисячі осіб звернулось з питаннями щодо працевлаштування, зокрема зі зверненнями щодо дискримінації. Іншою важливою проблемою є доступ до суду. В зв’язку з тим, що судовий збір є більшим ніж розмір виплат для переселенців – часто неможливим для них є отримати доступ до правосуддя».

В свою чергу, Сергій Стуканов, переселенець, ведучий «Громадського радіо» зосередив свою увагу на тому, що українська держава поки не має чіткої лінії того, яку політику вести щодо ВПО, хоч пройшло фактично два роки з початку конфлікту на Донбасі.

«На жаль, наша держава до цього часу не визначилась щодо того, як сприймати переселенців… На сьогодні досі немає єдиної бази ВПО, яка би унеможливила цю неприємну ситуацію, яку спостерігаємо сьогодні. Звісно, ніхто не буде заперечувати, що ситуація з незаконним отриманням соціальної допомоги існує. Проте, те, в який спосіб людей почали позбавляти права одержувати ці соціальні виплати, це надзвичайно незграбно і не може не викликати обурення. Багатьох людей позбавляють підтримки абсолютно безпідставно, а для того, щоб її відновити можуть пройти місяці».

Олена Лебідь, представник БФ “Свої”, відповідаючи на питання чи можуть громадські організації самостійно забезпечити життєво важливі потреби переселенців зазначила, що активісти зможуть лише допомогти державі, однак вирішенням основної частки проблем має зайнятись держава.

Також, Ксенія Карагяур виокремила кілька рекомендацій, для органів державної влади. По перше, потрібно вирішити проблему зі забезпеченням житлом переселенців, оскільки вона є базовою, а інші є певною мірою похідними. Сергій Стуканов зокрема рекомендував розробити механізм зарахування орендної плати за житло, для можливого подальшого викупу. Потрібно також зменшити суму судового збору для переселенців для того, щоб надати доступ до правосуддя цим людям.

Ще одну важливу тему в кінці прес-конференції підняв Віталій Дроботун, який наголосив на тому факті, щоб інтеграція переселенців проходила успішно, потрібно розробити комплекс заходів, які дозволять залучати переселенців до соціального життя громади, де вони проживають. ГПО «Права людини», в свою чергу, продовжить докладати всіх зусиль для того, щоб вирішувати проблеми вимушених переселенців.

Скачати прес-реліз (у форматі docx) з результатами проекту “Безкоштовна юридична допомога внутрішньо переміщеним особам Київської області” і рекомендаціями для органів влади ви можете у додатку або за посиланням.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.