bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Старобільську презентували звіт та фільм «Ті, що пережили пекло»
10.02.2016

9 лютого, у Старобільській РДА відбулася презентація звіту «Ті що пережили пекло: Свідчення жертв про місця незаконних ув’язнень на Донбасі» та однойменного документального фільму.

Звіт — це підсумок моніторингового дослідження фактів серйозних порушень прав людини, пов’язаних із незаконним позбавленням свободи в зоні збройного конфлікту на сході України. Видання описує реальний стан подій на Донбасі і є звітом про піврічну роботу коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

«Ми маємо збирати і поширювати інформацію про те, що насправді відбувалося і продовжує відбуватися тут, на сході України. Щоб наші діти та онуки не повторили таких помилок, і щоб винні у злочинах проти людства були покарані», – зазначив у ході презентації Сергій П’ятниця, активіст громадського руху «Очищення», який входить до складу коаліції.

За його словами, зараз над зібраними коаліцією «Справедливість заради миру на Донбасі» свідченнями та документами працюють юристи, готуючи їх для подачі у Європейський та Гаазький суд.

Протягом презентації також виступали військові, які самі зазнали лиха під час війни. За їхніми свідченнями, військовий БТР наїхав дорогою на фугас, внаслідок чого солдати зазнали поранень та контузії. Міліціонер, який прибув на місце події, запитав, чи будуть поранені писати заяву, і після згоди лише знизав плечима – мовляв, зараз й так ніхто не візьметься за розслідування цієї справи.

«Наша мета – виявити злочинців, які здійснювали порушення у так званих ДНР та ЛНР, скласти документи та направити їх у Міжнародний кримінальний суд, у Європейський суд з прав людини, щоб амністія, про яку зараз так багато говорять, була справедливо і обґрунтованою», – підкреслив Валерій Новиков, голова Луганського обласного правозахисного центру «Альтернатива», який входить до складу коаліції.

Рік тому 17 організацій об’єдналися у коаліцію з питань документування порушень прав людини під час збройного конфлікту. Наразі коаліція працює над наповненням єдиної спільної бази, до якої вносяться дані, зібрані шляхом інтерв’ю. «Ми й збираємо інформацію про порушення прав людини на Донбасі, оскільки ті злочинці, які катували і вбивали людей, не можуть бути амністовані», – додав Валерій Новиков.

У звіті представлені реальні цифри та факти, які засвідчують наявність грубих та систематичних порушень прав людини щодо осіб, незаконно поміщених до місць несвободи, які перебували в нелюдських умовах та піддавалися жорстокому поводженню чи катуванню. Також автори звіту пропонують комплекс заходів, спрямованих на припинення порушень, привернення уваги міжнародної громадськості та притягнення до відповідальності осіб, винних у вказаних порушеннях.

Цей звіт – лише маленька частина того, що було зібрано коаліцією за цей час, і ще менша частинка того, що відбулося насправді. Тож правозахисники закликали старобільчан долучатися до збору інформації, що допоможе ідентифікувати злочинців, які порушували права людей у місцях незаконного утримання.

Презентацію звіту було проведено в рамках проекту «Продукти діяльності коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» для мешканців зони конфлікту». Захід став можливим завдяки фінансовій підтримці посольства Великої Британії в Україні в рамках реалізації проекту «Українська миротворча школа».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.