bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розпочався проект «Будьмо медіаграмотними!» у Дніпропетровську
25.01.2016

21 січня 2016 року ВГО «Громадська Палата України» у Дніпропетровській області розпочато інформаційно-просвітницький проект для молоді «Будьмо медіаграмотними!». Проектом передбачено низку тренінгів, націлених на покращення знань та навичок з медіаграмотності у молоді. Прості та корисні навички з аналізу інформації, розвиток критичного мислення допоможуть кожному учаснику тренінгів встановлювати надійність своїх інформаційних джерел, не підпадати під вплив пропаганди та не стати жертвами маніпуляцій. В свою чергу обізнані медіакористувачі формують попит на відповідальнішу та правдиву журналістику.

Провідними темами проекту «Будьмо медіаграмотними!» є: «Інформація і мас-медіа», «Маніпуляція та боротьба», «Мова ненависті».

Інформаційна підтримка заходів була надана в рамках Проекту «Програма медіаграмотності для громадян», що виконувався за підтримки Міністерства закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади (DFATDCanada), у партнерстві трьох організацій: Академія української преси, IREX та StopFake.

Перший тренінг в рамках проекту «Будьмо медіаграмотними!» за темою «Інформація і мас-медіа» відбувся для студентів та студенток Дніпропетровського педагогічного коледжу Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара. Участь в ньому прийняли 32 студентки та 2 студента віком від від 15 до 20 років.

На тренінгу були розкриті наступні теми: 1. Інформування і пропаганда. Позитивна пропаганда. 2. Види медіа та їх використання. 3. Об’єктивність медіа. 4. Основні журналістські стандарти якості матеріалу.

Протягом тренінгу часники з цікавістю ставилась до теоретичної інформації (презентацій, відео, роздатковий матеріал, тощо), відзначали її яскраву подачу, із жвавістю приймали участь у дискусіях. Багато з учасників виявили обізнаність в темі медіа споживання, та все ж і у них були відкриття. Деякі питання викликали суперечки, наприклад - будь-яка інформація націлена на маніпуляцію, чи слід довіряти новинам на ТБ? Загалом зустріч пройшла жваво, цікаво та закінчилась з бажанням продовжувати.

Серед учасників тренінгу було проведено опитування на початку та по закінченню заходу. За результатами опитування:

  • збільшилась кількість учасників, які будуть перевіряти новини з різних джерел - з 53% учасників до 81%;
  • підвишилась впевненність учасників в умінні аналізувати медіа контент - з середньої оцінки 5 балів з 10 до 8 балів;
  • аналізуватимуть новини з використанням інструментів, про які дізнались на тренінгу - 56% учасників;
  • перевірятимуть новини частіше, аніж робили це до тренінгу, та шукатимуть факти в новинах- 62% учасників;
  • звертатимуть увагу на джерела новин - 65% учасників;
  • напишуть про неправдивість новини в коментарях - 35% учасників, не напишуть - 24%, вагаються з відповіддю - 41%;
  • порекомендували би пройти цей тренінг своїм друзям 71% учасників (24 особи з 34), не порекомендували або вагались із відповіддю - по 14,5% учасників (по 5 осіб з 34).

Наступні тренінги для студентів та студенток Дніпропетровського педагогічного коледжу Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара плануються на початок лютого 2016 року.

Контакти

  • ВГО «Громадська палата України»
  • Наталя Жебрик
  • 096-829-3900

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.