bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Хмельницькому редактори газет обговорили найважливіші кроки успішного роздержавлення
16.12.2015

11 грудня 2015 року УАВПП провела у м.Хмельницький семінар «Найважливіші кроки для успішного роздержавлення». 

Для участі у семінарі було подано 45 заявок. Переважна кількість учасників – редактори саме комунальних видань, але не лише. І не тільки з Хмельницької області – були редактори і зі сходу України, і з півночі, і зі столиці. Також у семінарі брали участь редактори приватних видань.

Найбільш високу оцінку учасників отримала перша частина семінару, де йшлося про те, що саме (і як саме!) потрібно робити – і з юридичної точки зору, і з практичної, і зі стратегічної (тобто з огляду на загальні тенденції у розвитку газет в Україні та у світі). Переважна більшість оцінила корисність та актуальність отриманої інформації на 10 балів з 10. Друга частина семінару була суто практичною – редактори-колеги ділились власним досвідом досягнення позитивної динаміки розвитку, а крім того учасники семінару проаналізували видання колег та у групах пошукали варіанти їх розвитку для досягнення вищих результатів.   Семінар включав роботу за такими напрямками:

Олексій Погорелов, генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП)

Аналізував інформацію про те, яким чином пов’язані тиражі газет із тим, що вони друкують на своїх шпальтах, і що саме та як саме змінювати для того, щоб читачі цінували видання, довіряли йому, і були зацікавлені передплачувати.

Горобець Валерій, редактор Новотроїцької районної газети «Трудова Слава», секретар НСЖУ з питань комунальної преси

Описав загальну ситуацію у царині комунальних газет та показав ключові відмінності у результатах різних видань. Поділився досвідом успішної роботи комунальної газети сьогодні, розповів про ключові менеджерські рішення, які лежать в основі економічної стійкості видання.

Дяченко Олександр, керівник юридичного напрямку УАВПП

Розкрив нюанси закону про роздержавлення, можливості та ризики, закладені у вимогах законодавства, надав цінні поради щодо необхідних кроків, які необхідно готувати просто зараз, а також надав відповіді на численні питання щодо вирішення актуальних питань у роботі редакцій комунальних газет.

Собко Алла, редакторка, Медіа-корпорація ”Є”

Поділилася досвідом успішного управління контентом на різних платформах – в друкованому виданні, на сайті та в соціальній мережі. Зосередила свою розповідь на власних висновках щодо найвагоміших причин, що лежать в основі успіху масового міського видання сьогодні.

Кушнерик Ольга, редакторка відділу, юристконсульт Тернопільської обласної газети «Свобода»

Грунтуючись на досвіді газети «Свобода», яка втримала тираж та збільшила аудиторію завдяки співпраці з недержавними організаціями, розповіла про те, на чому будується та що дає виданню та його аудиторії співпраця газети з громадським сектором.

Родзинкою семінару стала його сфокусованість на актуальних питаннях для комунальних видань – контент, тираж, збереження майна редакцій, актуальні питання підготовки до роздержавлення, нюанси пілотного проходження процедури роздержавлення. Жодна з доповідей не була порожньою. Кожен з експертів розповідав виключно про те, що він (чи вона) робить сьогодні, і які результати дає така робота. Учасники мали чудову нагоду ставити питання кожному з експертів та обговорювати із ними свої ідеї, отримувати експертні оцінки щодо реалістичності та ефективності цих ідей.

Саме через відсутність «води» та обмін практичними знаннями середній бал, який виставили учасники, склав 9 з 10 можливих.

«Дякую організаторам за дуже обґрунтовані, розширені і корисні консультації, за можливість дізнатися про досвід колег, перейняти кращі практики» - зазначила Довшкова Людмила, редакторка, «Красилівський вісник».

«Нові обличчя – нові враження – новий потік інформації. Вчасність та актуальність. За цими враженнями якраз і приїхали з козацького краю» - Белименко Тетяна, редакторка, КП «Редакція Якимівської районної газети «Слово трудівника».

«Перша частина семінару для мене була максимально корисною. Друга – хоча, наче, в тому, про що розповідали колеги, немає нічого нового – виявилась дуже цінною завдяки обговоренню саме досвіду колег» - Васевич Анатолій, відповідальний секретар, газета «Зоря Полтавщини».

«Кожний ваш семінар надає можливість отримати нові знання – причому такі, які потім можна застосувати в своїй редакції» - Кудусова Діляра, редакторка, Мелітопольська міськрайонна газета «Новий день».

Презентації спікерів, рекомендації та інша корисна інформація доступні за посиланням.

Семінар відбувався у приміщенні Хмельницької обласної державної адміністрації. Щиро дякуємо за гостинність та надану підтримку та допомогу!

Також повідомляємо, що Семінар «Найважливіші кроки для успішного роздержавлення» був проведений за підтримки Проекту «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ», який впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні».

Довідкова інформація:

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси (УАВПП) - www.uapp.org – добровільна недержавна неприбуткова організація – асоціація видавців, які об’єднали зусилля для того, щоб сприяти розвитку ринку друкованих ЗМІ, та докладати зусиль до збільшення його рекламної ємності, спрощення правил та регуляцій, покращення умов для ведення бізнесу, підвищення його інвестиційної привабливості.

З моменту створення (у 2001 році) УАВПП послідовно докладає зусиль як до покращення законодавства та регулювання стосовно умов для ведення бізнесу, так і передає видавцям знання та технології, необхідні для розвитку бізнесу. УАВПП є членом Всесвітньої Асоціації Видавців Газет та Новин (WAN-IFRA) та Міжнародної Федерації Періодичної Преси (FIPP).

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми “Зміцнення інформаційного суспільства в Україні”. Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41 

Контакти

  • Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси
  • 0673269630
  • http://www.uapp.org/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.