bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Уповноважений з прав людини в Україні визнав Наказ №37 від Мінсоцполітики дискримінаційним
14.12.2015

Оцінка Наказу №37 Міністерства соціальної політики «Про затвердження Порядку визначення функціональних можливостей інваліда, дитини-інваліда, іншої особи» проводилась у відповідь на звернення ГО «Підмога.інфо» до Уповноваженого з прав людини в Україні, Про знайдені ознаки дискримінації повідомляється в листі від 10 грудня 2015 року за підписом представника В.Лутковської керівника Департаменту з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Д.Ляха.

В листі повідомляється: «У відповідь на ваше звернення щодо проведення оцінки Наказу Мінсополітики №37 на предмет відповідності антидискримінаційному законодавству повідомляємо про проведення на підставі пункту шостого частини першої статті 3 Закону України «Про Уповноваженого ВР з прав людини» та статті 10 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» аналіз Наказу засвідчив наявність у ньому норм і положень, які носять характер прямої дискримінації за ознакою інвалідності, яка заборонена статтею 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Також в листі зазначено, що керівництву Міністерства соціальної політики України направлено звернення з пропозицією розглянути питання внесення змін до Наказу з метою усунення наявних в ньому дискримінаційних норм.

Даний наказ було підписано і затверджено 20 січня 2015 р., і стосується він людей, які потребують протезування нижніх кінцівок. Зокрема, у Додатку 3 до Наказу вказано, що 3 ступінь мобільності може отримати людина із інвалідністю лише при наявності довідки із місця роботи. Тобто, людина, яка втратила кінцівку і під час лікування не працює, вже ніколи не отримає протез, достатньо функціональний для праці. А 4 (найвища) ступінь мобільності взагалі надається лише у тому випадку, якщо людина із інвалідністю являється ветераном АТО або паралімпійцем.

Ще 20 квітня відбулося розширене засідання Комітету у справах інвалідів Громадської Ради при Мінсоцполітики за участю представників організацій, які опікуються правами людей з інвалідністю, на якій обговорювався Наказ Мінсоцполітики від 20.01.2015 № 37 «Про затвердження Порядку визначення функціональних можливостей інваліда, дитини-інваліда, іншої особи», На Громадській раді було прийнято рішення про скасування данного Наказу, адже даний Наказ носить ознаки дискримінації та порушує основні закони та норми щодо прав людей з інвалідністю, а саме:

  • норми статті 2 міжнародної Конвенції про права інвалідів;
  • статті 3 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні»;
  • статті 2 Закону України «Про основу соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Проте, незважаючи на громадську позицію, перший заступник Міністра соціальної політики України В.В. Шевченко скасовувати наказ не збирається, аргументуючи це тим, що процедура скасування наказу досить довготривала і займе близько 2х місяців, та тим, що даний Наказ дає можливість економити до 50% бюджетних коштів в галузі протезування. Розрахунків щодо цієї цифри заступник керівника фінансового департаменту Мінсоцполітики надати не зміг. Кінцевою пропозицією Василя Шевченка стало створення розширеної «робочої групи з забезпечення технічними засобами реабілітації інвалідів». Головою групи обрано Олексія Краснощокова, голову ГО «Підмога.інфо».

«Як на мене, створити ще одну робочу групу – це поховати процес ще на етапі формування групи. Адже широкі громадські обговорення можуть тривати місяцями, чи навіть роками. Робочу групу очолив я, вона буде працювати при громадській раді Мінсоцполітики. В цю робочу групу жоден представник Мінсоцполітики не увійшов. А тим часом на сайті Мінсоцполітики одні слогани і нуль дій. Цитую слова В.В. Шевченко: “Держава є лише одним із гравців, а всі інші гравці – суспільство, і ми б хотіли, щоб це суспільство було представлене якнайширше». Хто б ще дослухався до думки “інших гравців”?», – коментує Олексій Краснощоков. – «Також ми отримали консультацію в Міністерстві юстиції України, де нам пояснили, що для відміни діючого наказу потрібно видати наказ про його скасування, погодити рішення з МОЗ та через 10 робочих днів процедуру буде завершено, через що досі не можу сприйняти аргументів В.В. Шевченко щодо відмови у скасування Наказу».

Саме через неможливість вплинути на керівництво Міністерства соціальної політики і зобов’язати виконати рекомендації Громадської ради про скасування Наказу, ГО «Підмога.інфо» звернулась до Уповноваженого з прав людини в Україні Валерії Лутковської з проханням провести відповідну оцінку та дати свої рекомендації.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.