bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Протидія неформальним платежам за безкоштовну медицину
23.11.2015

Українська медицина перебуває в умовах тотального недофінансування. Лікувальні заклади змушені шукати альтернативні джерела фінансування. Найпоширеніше з них - спільна діяльність благодійних організацій та закладів охорони здоров’я.

Така співпраця полягає у зборі добровільних благодійних пожертв із пацієнтів. За ідеальних обставин, спільна діяльність благодійних організацій та медичних закладів сприяла б збільшенню фінансування лікарень, підвищення якості медичних послуг та доступу медичного обслуговування.

Але реально складається ситуація, за якої добровільні пожертви з пацієнтів стають примусовими та загальнообов’язковими, щоб отримати медичну допомогу. Ми в «Інституті аналітики та адвокації» називаємо це «поборами».

Грошові кошти, що сплачуються пацієнтами до кас благодійних організацій, що діють при ЗОЗ, найчастіше не перераховуються закладам охорони здоров’я та «безслідно» зникають, а якщо й надаються, то в обсягах, що не відповідають зібраним коштам.

Пацієнтам-благодійникам не звітують про використання пожертвуваних грошових коштів, явище благодійності плюндрується і постає у вигляді непрозорих «тіньових» схем примусових платежів, які працюють на приватні інтереси.  

У 2014 році «Інститут аналітики та адвокації» дослідили цю проблему у 12 регіонах України. У результаті було підтверджено, що:

  1. «тіньові схеми» благодійних пожертв існують;
  2. громадяни хочуть знати, на що йдуть їхні кошти.

Продуктом проведеного дослідження стали 12 регіональних аналітичних звітів щодо практики неформальних платежів у ЗОЗ та 2 стратегії протидії цьому явищу: загальнонаціональна та регіональна. Суть стратегій — у консолідації зусиль представників державного та громадського секторів на шляху подолання поборів.

Ми не зупинилися на досягнутому, адже, як це важливо, і розпочали наступний етап програми - адвокаційну кампанію.

Уже зараз у 5 регіонах України, а саме Чернігівській, Черкаській, Вінницькій, Рівненській та Волинській областях, при профільних структурних підрозділах виконавчих органів державної влади та органів місцевого самоврядування наші партнерські ГО утворили робочі групи з питань протидії неформальним платежам. Тобто, місцева влада визнала необхідність вирішення проблеми.

Робочі зустрічі тривають, до складу створених груп на засадах рівності увійшли державні чиновники, медики та громадські діячі. Результати їхньої роботи видно вже зараз. У трьох регіонах профільні департаменти й управління видали накази про впорядкування співпраці ЗОЗ та БО та дали рекомендації головним лікарям укладати договори співпраці на умовах прозорої діяльності та регулярної підзвітності. Підписання таких договорів — ефективний інструмент для громадськості у прагненні знати, куди йдуть їхні гроші.

Паралельно ми розширили на 6 нових регіонів програму дослідження, аби отримати розуміння проблеми в інших регіонах нашої держави. Також на контакт із нами виходять представники регіональних громадських організацій, які зацікавлені у вирішенні проблеми поборів у своїх регіонах. Наші експерти завжди готові надати усю можливу підтримку.

Розуміючи важливість протидії неформальним платежам не лише на регіональному рівні, експерти «Інституту аналітики та адвокації» розробили проект Закону України «Про забезпечення прозорої діяльності благодійних організацій, що діють на територіях закладів охорони здоров’я». Зараз він перебуває на стадії погодження та скоро почне активно лобіюватися для розгляду депутатами ВРУ.

Програма «Протидії неформальним платежам у ЗОЗ» — це боротьба з корупцією вже зараз та гарантовані зміни в майбутньому. «Інститут аналітики та адвокації» відкритий до співпраці та переконаний, що значних суспільних зрушень можна досягти, лише об’єднавши зусилля.

Контакти

  • Аналітик ГО «Інститут аналітики та адвокації»
  • Олександр Ткаченко
  • +38 094 963-24-85
  • http://iaaukraine.org/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.