bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Моніторів НПМ стає більше
16.11.2015

Базові знання та навички щодо моніторингу місць несвободи отримали громадські активісти під час тренінгу з підготовки моніторів Національного превентивного механізму, що відбувся 7-12 листопада в Освітньому домі прав людини в Чернігові.

Національний превентивний механізм (НПМ) – це незалежний національний орган, спрямований на регулярний моніторинг місць несвободи (психіатричних закладів, дитячих будинків-інтернатів, геріатричних закладів, в’язниць, СІЗО тощо) для запобігання жорстокому поводженню з людьми, які там утримуються.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська роз’яснила учасникам тренінгу  роль інституту омбудсмена в системі захисту прав людини: «Візити НПМ – це не екскурсія. Монітори мають володіти тими самими знаннями, що і працівники Секретаріату Омбудсмана, тому навчання є дуже важливим елементом розвитку моніторів».  Також до проведення тренінгу були залучені фахівці експертної ради з питань реалізації НПМ при представникові Уповноваженого, Місії ООН з прав людини, Асоціації незалежних моніторів, Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, Центру інформації про права людини, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Під час тренінгу учасники дізналися про права людини та міжнародні механізми їх захисту, зокрема в системі ООН, поняття місць несвободи та стандарти належного поводження, НПМ як вид моніторингу прав людини, етичні принципи монітора, принципи збору інформації та техніки моніторингу, написання звітів та релізів, а також про постмоніторингову діяльність. Також  учасники мали змогу попрактикуватися у застосуванні здобутих навичок: наприкінці тренінгу вони взяли участь у рольовій грі, в якій розіграли візит до психоневрологічного закладу.

На думку тренера, координатора Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» Сергія Бурова, більшість учасників тренінгу мають потенціал до діяльності моніторів. «Навичок поки що не вистачає і самі учасники кажуть, що справжнім тренінгом для них стануть перші візити, але відчувається їхнє бажання і натхнення. Всі, хто тут є, по-різному прийшли до бажання стати моніторами НПМ, але вони стають командою».

Що спонукає громадських активістів ставати волонтерами НПМ, на власному прикладіє пояснює один з учасників тренінгу, юрист Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації  «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Віктор  Дейков «В Україні є місця несвободи у кричущому стані. Я хочу брати участь у моніторингу НПМ,  бо вважаю, що це може змінити світ і свідомість у нашому суспільстві. Людина має залишатися людиною завжди і всюди».

Тренінг з підготовки моніторів Національного превентивного механізму організований Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України спільно з Освітнім домом прав людини в Чернігові за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Контакти

  • Освітній Дім Прав Людини в Чернігові
  • [email protected]
  • https://www.facebook.com/ehrhch/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.