bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Постраждалі від торгівлі людьми. Варто знати!
30.10.2015

Торгівля людьми на сьогодні залишається поширеним явищем, злочином, що грубо порушує права людини. Держава вживає заходів з попередження торгівлі людьми та боротьби з нею, притягнення до відповідальності злочинців, а також надання допомоги постраждалим.

Важливо пам’ятати! Торгівля людьми – комплексний процес, що включає в себе наступні етапи:

Вербування - передбачає залучення осіб шляхом відбору в ситуацію торгівлі людьми. У разі вербування не мають значення обставини, при яких вона здійснювалася: у місцях відпочинку, шляхом не обумовлених мереж, шляхом пропозиції робочих місць або навчання, шляхом укладання фіктивного шлюбу і т.д.

Перевезення/транспортування - переміщення особи з одного місця в інше на території держави або за кордон, пішки або використовуючи різні транспортні засоби.

Передача особи - передача постраждалого однією особою іншій шляхом купівлі-продажу, обміну, оренди, передачі в рахунок боргу, дарування або за допомогою інших подібних відплатних або безоплатних угод.

Переховування - це поміщення потерпілого в невідоме місце з метою уникнення його виявлення представниками державних органів або третіми особами, а також можливості поскаржитися на торговця людьми.

Експлуатація особи – використання особи з метою наживи. Під експлуатацією людини слід розуміти: всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, втягнення у злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, тощо.

Як правило, постраждалих від торгівлі людьми ідентифікують суб’єкти Національного механізму взаємодії (НМВ) - співробітники правоохоронних органів, департаментів сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту, громадські організації та прикордонні служби. Але, при володінні достатнім обсягом інформації щодо ознак торгівлі людьми, ідентифікувати особу, що постраждала від торгівлі людьми, можуть і пересічні громадяни (родичі, друзі, сусіди), можлива також і самоідентифікація.

Для того, щоб довести факт злочину торгівлі людьми, потрібно враховувати кілька ознак, що підтвердять перебування особи у всіх етапах торгівлі людьми і виключать можливість кваліфікації даного злочину як шахрайство або звідництво.

Отже, якщо ви знаєте людину, або особисто мали довід наступних дій над собою:

  • Особу контролювали, обмежували спілкування та свободу пересування
  • За особу були заплачені кошти – її продали
  • Особа працювала нелегально
  • В особи забирали паспорт та інші документи
  • Робота не відповідала попереднім домовленостям
  • Особу примушували виконувати роботу, якою вона не хотіла займатися
  • Особу залякували, били, знущалися над нею
  • В особи не було можливості повернутися додому
  • В особи не було можливості щось змінити
  • Особі не платили за виконану роботу

Обов’язково! Зверніться за допомогою до уповноважених осіб – представників суб’єктів НМВ. В Тернопільській області відповідальною структурою за встановлення статусу постраждалого від торгівлі людьми є Департамент сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту ТОДА.

Контактна особа – Шуль Оксана Мирославівна, тел. (0352) 52 25 70, кабінет 553, вул. вул.Грушевського, 8, Тернопіль. E-mail: [email protected], [email protected]

Також, ви можете звертатися за інформацією на Національну безкоштовну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

З мобільного телефону -  527

Стаціонарний номер телефону – 0 800 505 501

Контакти

  • Департамент сім’ї молоді фізичної культури та спорту ТОДА
  • Шуль Оксана Мирославівна
  • [email protected] / [email protected]
  • (0352) 52 25 70
  • Тернопіль вул. Грушевського 8 (кабінет 553)

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.