bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Створена мережа платформ для мирного вирішення конфліктів в Україні
13.10.2015

Інститут миру і порозуміння (Київ) розпочинає ініціативу «Примирення і порозуміння в Україні», за якою у 8-ми регіонах України місцеві ГО за підтримки Швейцарської Конфедерації створюють унікальну мережу платформ для мирного вирішення конфліктів.

Мир в Україні – пріоритет на порядку денному політиків, громадських активістів та небайдужих громадян. Однак мир – це не просто відсутність війни. Мир – це визнання різноманітностей і повага до «іншого». Мир – це право бути собою та виражати вільно свої думки. Мир у повазі один до одного та порозумінні. Саме тому Україна стоїть перед ключовим завданням – примиренням у громадах та налагодженням діалогу між людьми з протилежними світоглядами й позиціями. Майбутнє України залежить від того, чи випрацює вона механізми подолання роз’єднуючих чинників, які генеруються війною та її наслідками.

У відповідь на існуючу суспільну ситуацію Інститут миру і порозуміння за підтримки Швейцарської Конфедерації продовжує створювати мережу платформ для мирного вирішення конфліктів. Платформи для мирного вирішення конфліктів – це місце/майданчик для конфіденційних зустрічей, де представники різних світоглядних позицій, віросповідань та соціальних груп будуть вести діалог та намагатись почути один одного. Мета діалогів – мирно, без насильства, вирішити найбільш гострі конфлікти у 8-ми громадах України: щодо об`єднання громад, перейменування вулиць, демонтажу пам’ятників, прийняття громадою ефективних рішень, євроінтеграції та міграції ВПО. Під час діалогів громада також буде вчитись приймати спільні рішення щодо питань місцевого значення, що є надважливим в процесі децентралізації.

Особливість цих діалогів полягає у тому, що вони проводитимуться з використанням спеціальних технік комунікації, отже, не перетворюватимуться на бійки та безпідставні звинувачення. Усі активісти-організатори діалогів вже пройшли відповідне навчання з медіації (посередництва у вирішенні конфліктів) у провідних міжнародних експертів. Саме тому діалоги:

  • будуть орієнтовані на вирішення конкретного конфлікту чи проблеми,
  • залучатимуть всі зацікавлені сторони,
  • можуть досягнути результат, яким усі сторони конфлікту будуть вдоволеними.

Протягом 6-ти місяців організатори діалогів обиратимуть найбільш гострі конфліктні теми в своїх громадах, запрошуватимуть сторони конфлікту на платформи та проводитимуть діалоги між ними. Перебіг діалогів та їх конкретні результати будуть висвітлені в рамках інформаційної кампанії ІМІП та партнерських ГО. Історії учасників діалогів ляжуть в основу сюжету двох короткометражних фільмів про вплив конфліктів на наші життя та шляхи їх вирішення.  

Роман Коваль – тренер і фасилітатор, медіатор Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації – зазначає, що «якщо ця ініціатива буде вдалою, вона може змінити життя всієї країни». Ініціатива «Примирення і порозуміння в Україні» – це продовження проекту 12 українських регіональних ГО, ІМІП та Центру гуманітарного діалогу, який реалізовувався з вересня 2014р. до травня 2015р. Протягом цього часу було проведено більше 100 діалогів, вдалось зменшити гостроту протистояння в громадах Одеси та Харкова, допомогти переселенцям  порозумітись із місцевими жителями Пирятина, надихнути громаду Дніпропетровська на створення ОСНу, а також налагодити атмосферу порозуміння у Чернігові, Сумах, Кременчуці, Херсоні, Миколаєві, Вінниці, Ковелі та Запоріжжі.

Контакти

  • Юлія Демчук
  • менеджер з комунікацій
  • [email protected]
  • (097) 592-19-12
  • (093) 361-27-80

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.