bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Білозерці обговорили польську модель співпраці влади та НУО
07.09.2015

3 вересня в приміщенні Білозерської РДА відбувся круглий стіл, організований Білозерським Молодіжним Центром регіонального розвитку у співпраці з чернігівською громадською організацією «МАРТ» в рамках проекту «Співпраця місцевої влади та НУО – просування польської моделі місцевої демократії в Україні».

Нагадаємо, що навесні група з Білозерки, до якої увійшли представники влади та громадськості, взяла участь у чотириденному навчальному тренінгу в Чернігові та навчальному візиті до Польші. Метою тренінгу та навчальної поїздки було дізнатися більше про місцеву демократію в Польші, про взаємодію влади та громадських організацій, а також створення та розробка процедури співробітництва між ними.

Так, під час круглого столу було обговорено принципи та форми взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськими організаціями та представлено процедуру співробітництва, яку активісти Білозерського Молодіжного Центру регіонального розвитку розробили разом із Широкобалківською сільською радою.

Участь у круглому столі взяли сільські голови та представники сільських рад Білозерського району, а також гості з Чернігова: Руслана Бурова, координатор проекту «Співпраця місцевої влади та НУО – просування польської моделі місцевої демократії в Україні», Роман Семешко, експерт з юридичних питань та Кіріл Єкімов, директор «Освітнього Дому прав людини –Чернігів».

«Даний круглий стіл є одним із перших підсумків нашого проекту, - розповіла Руслана Бурова. – Чому одним із перших, тому що попереду нас чекає ще заключна конференція та остаточно розроблена процедура співробітництва. Ми тут аби почути ваші думки з приводу даної процедури, отримати пропозиції та коментарі щодо даного документу та поділитись з вами власним досвідом, а також запропонувати ефективні методи та інструменти співпраці органів місцевого самоврядування з громадськими організаціями. Дана процедура є базовою та необхідною платформою для співпраці. Адже вона дозволятиме залучати додаткове фінансування в громади через громадські організації, що вирішуватиме багато проблем на місцевому рівні. Також дана процедура регулюватиме відносини між владою та неурядовими організаціями».

Іван Самойленко, голова Широкобалківської сільської ради, погодився з тим, що наявність подібної програми співробітництва з громадськими організаціями є невід’ємним елементом прозорої та легітимної співпраці.

Учасники білозерської групи розповіли про свої враження від навчальної поїздки, а також зміни, які відбулися у польському суспільстві після реформи децентралізації. «Зміни дійсно очевидні, - говорить Інна Колбаєва, завідуюча сектору з питань кадрової роботи Білозерської РДА. – Рівень співпраці влади, громади та неурядових організацій є досить високим.  Влада всіляко підтримує ініціативність як з боку НУО, так і самих громадян. Їхня спільна робота направлена на вирішення суспільно важливих проблем, таких як пропаганда здорового способу життя, створення реабілітаційних центрів для дітей та дорослих з особливими потребами.  У них немає людей, які знаходяться поза увагою суспільства. І це головне».

Кіріл Єкімов, директор «Освітнього Дому прав людини – Чернігів» розповів про роботу Освітнього  Дому прав людини: «Освітній дім прав людини в Чернігові - це перший всеукраїнський освітній центр, що спеціалізується на правах людини. На його базі проходять тренінги та школи з прав людини для різних суспільних категорій: діючих волонтерів і правозахисників, молодих активістів, юристів, шкільних учителів, держслужбовців тощо. Це навчання Дім організовує за підтримки міжнародних донорів спільно з іншими правозахисними організаціями або надає приміщення та ресурсну підтримку організаціям, які проводять таке навчання самотужки. «Освітній дім прав людини в Чернігові» водночас є самостійною організацією, яка реалізує власні проекти та громадською спілкою семи освітніх та правозахисних організацій. Дім належить до всесвітньої Мережі домів прав людини - фундації, яка об’єднує 13 правозахисних коаліцій у 16 країнах і обстоює дотримання громадянських прав та інших прав людини».

Тож, даний круглий стіл був досить інформативним та насиченим. Потішило те, що сільські голови виявили інтерес до співпраці та погоджувалися з тим, що вирішення суспільно важливих питань та проблем на місцевому рівні неможливо самотужки, а тільки разом у співпраці та ефективній взаємодії влади, громади та НУО.

«Участь у даному проекті була досить цікавою та корисною для нас, - говорить Катерина Павловська, менеджер проектів Білозерського Молодіжного Центру регіонального розвитку. – Ми отримали безцінні знання та досвід від наших польських сусідів та друзів. Коли нам сказали, що треба розробити та створити Програму співробітництва між владою та НУО, то, звісно, ми звернулись до наших надійних та давніх партнерів – Широкобалівської сільської ради. Разом ми плідно попрацювали та розробили процедуру, яка б влаштовувала обидві сторони. Зараз ми працюємо над Статутом територіальної громади сел Широка Балка та Софіївка. Створення даної процедури та Статуту дозволить нам вийти на зовсім інший рівень співпраці. Я впевнена, що разом із Широкобалківською сільською радою ми зможемо вирішити суспільно важливі проблеми, адже у нас уже є надійна та ефективна платформа для співпраці, яка дозволить залучати додаткове фінансування та нові організації та установи до співпраці». 

Довідково. Проект “Співпраця місцевої влади та НУО - просування польської моделі місцевої демократії в Україні», реалізується Фондом Освіти для демократії та спільно фінансується Міністерством закордонних справ РП «Співпраця у сфері громадської дипломатії 2015» в рамках програми Польсько-Американського Фонду Свободи Перетворення в регіоні – RITA.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.