bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

До чого призведе запровадження e-governance на місцях?
03.08.2015

Цими вихідними, в рамках шостого модулю навчальної програми «Школа Мерів», у Києво-Могилянській Бізнес-школі відбулася лекція радника Львівського міського голови з запровадження «e-governance» Яніки Меріло.

Експерт Агенції електронного урядування України розкрила наступні запитання:

-          Як електронне врядування може покращити життя нашим громадянам?

-          Яка специфіка з запровадженням Е-governance на місцях?

-          Що з досвіду Естонії може стати у пригоді в Україні?

-          На якому етапі запуск надання електронних послуг в Україні?

На думку радника Андрія Садового, Україні знадобиться близько 10 років, щоб побачити повністю електронну державу. У Естонії, яка є найбільш прогресивною країною в цій сфері, процес трансформації зайняв 9 років. «Перехід до е-governance не відбувається за місяць або рік. Це важливо розуміти. Роблячи зміни поступово. Перевага України в тому, що у світі всі електронні послуги вже існують. Не потрібно нічого винаходити, необхідно лише втілити в життя те, що успішно працює у інших», - зауважила Яніка Меріло.

            У відповідь на репліку з залу, що для України цей процес буде з ряду причин особливо складним в реалізації, експерт заявила: «Електронні послуги стануть безумовним благом для України, бо зникає сам корупційний прецедент – зникає контакт з чиновником. Якщо хтось не вміє ними користуватися, то треба просто навчити. Але ніхто не змушуватиме користуватися лише електронними послугами. Будь-хто зможе отримати паперову довідку. Це питання переваг”.

            Крім пояснення вигоди від запровадження електронного врядування та технічної сторони налагодження цих сервісів на місцях, експерт продемонструвала слухачам Школи прототип електронної картки, яка має стати аналогом естонської ID-картки, котра буде ідентифікувати особу, даючи можливість отримати доступ до електронних послуг у своєму місті та по всій Україні.

            Нагадаємо, що цього року Києво-Могилянська бізнес школа (КМБШ) разом з партнерами запустила першу в Україні інноваційну програму комплексної підготовки міських голів до управління містами в умовах децентралізації. Програма «Школа Мерів» складається з 8-ми навчальних модулів, стажування в муніципалітетах країн Вишеградської четвірки та практичної роботи над розробкою стратегії своїх міст. Оцінювання команд відбуватиметься через захист перед експертами Школи розроблених слухачами стратегій розвитку своїх міст.

Цьогоріч у програмі беруть участь 50 учасників, котрі представляють 13 команд кандидатів на посаду мерів з 12 міст України: Чернівців, Житомира, Чернігова, Сум, Полтави, Боярки, Бородянки, Білої Церкви, Черкас, Кривого Рогу, Миколаєва та Енергодару.

***

Довідково:

Яніка Меріло - виконавчий директор Української асоціації венчурного капіталу та прямих інвестицій UVCA, співзасновник ICT Competence Center, експерт Агенції електронного урядування України, член ради директорів профільної спільноти українських бізнес-янголів UAngel, радник голови комітету закордонних справ Парламенту Естонії,фахівець з питань янгольських інвестицій та інформаційного суспільства.

За додатковою інформацією просимо звертатися:

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.