bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конгрес ГО 3С [три ес]: спільнота свідомого спілкування
27.07.2015

18-19 липня 2015 року в Києві пройшов Конгрес ГО 3С [три ес]: Спільноти Свідомого Спілкування на тему «Відкритий діалог: пошук цінностей у мінливому світі». Він зібрав більше 50 активних молодих лідерів з різних регіонів та міст України, зокрема з Вінниці, Житомира, Одеси, Кривого Рогу, Тернополя, Ужгороду, Харкова. Учасники Конгресу мали унікальну нагоду пройти класичний семінар за зразком семінарів «Відповідальне лідерство» асоціації Аспен-Україна, долучитися до розвитку спільноти через власні проекти та поспілкуватися з відомими державними та культурними діячами.

На Конгресі відбулися вибори нового Організаційного комітету 3С та координаторів у регіонах (Кривий Ріг, Одеса, Харків), затвердження резолюції спільноти щодо ціннісної орієнтації українського суспільства в умовах кризи та підписання меморандуму про співпрацю з Міністерством освіти та науки України.

У перший день після вступного слова від Оргкомітету 3С та Асоціації Аспен-Україна учасники конгресу мали змогу пройти семінар для модераторів від Сергія Кошмана або семінар «Пошук цінностей у мінливому світі» за збіркою текстів.

Також перед учасниками виступила Олена Макеєва, заступник Міністра фінансів України, на тему «Цінності в публічній політиці». Вона наголосила, що «через спільні цінності необхідно шукати спільні рішення, які чинитимуть перетворення в державі». Найголовнішим питанням на думку пані Макеєвої, є як знайти спільні цінності у парламенті та уряді і рухатися вперед. Вона також поставила цікаве питання, чи потрібно політику підтримувати корпоративні рішення, якщо в основі він з цим не згоден, але так вимагає стратегія фракції чи, навіть, партії.

Тетяна Ситник, GfK Ukraine, розповіла, що економічна поведінка визначається неформальними факторами. Великі компанії замовляють дослідження цінностей співробітників, щоб знати як з ними взаємодіяти. Пані Ситник навела діаграми, які продемонстрували зміну цінностей українців за один рік після Революції Гідності. Спостерігається зростання важливості дружби і підтримки в суспільстві, стрімке зростання категорії «Ті, що піклуються».

Крім того, психолог і журналіст Ольга Духніч визначила поняття «цінність» як те, «що ми робимо, бо не можемо не робити, навіть, коли не хочемо». Вона наголосила, що ми задумуємось про цінності, коли вони стають конфліктними. На її думку, Україна - це країна невідрефлексованих цінностей. Люди домовляються про цінності і найперший договір про цінності - це Біблія. Це конвенція, яка не обговорюється. Але у ХХ столітті закінчується ера конвенційних цінностей, і цінності підлягають перегляду. Сучасні гаджети теж впливають на формування цінностей, вони несуть культуру індивідуалізму. Цінність - це те що ми робимо, навіть коли нам це невигідно.

На другий день після виборів до Організаційного комітету 3С виступав Сергій Квіт – міністр освіти і науки України. Він зазначив, що й досі більшість чиновників розглядають освіту як витрати, а не як інвестиції. Сергій Квіт схвально відгукнувся і про діяльність 3С, оскільки, на його думку, неформальна освіта має великі перспективи у майбутньому.

ГО 3С [три ес]: Спільнота Свідомого Спілкування підписала Меморандум про співпрацю з Міністерством освіти і науки України. Меморандум передбачає розробку і реалізацію спеціальних освітніх програм та проектів для молоді з метою підвищення рівня її культурного розвитку, всебічної освіченості і громадянської свідомості, а також залучення лідерів з різних сфер та галузей для реалізації спільних проектів, спрямованих на розбудову України як правової держави, всебічний розвиток демократії та свободи в Україні.

Під час панельної дискусії, присвяченої комунікації, обговорювали способи донесення повідомлення до слухача та важливість побудови правильної комунікації з цільовою аудиторією. У дискусії взяли участь Олеся Жулинська – директор зі звязків з громадськістю «Кока-Кола Україна», Ольга Руднєва – виконавчий директор Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД», Олеся Драшкаба – художник-графік і креативний директор мережевої рекламної агенції Publicis Visage  та Ольга Юркова – ініціатор проекту STOP FAKE.

На панельній дискусії «Культурний цех» обговорювали різні розуміння поняття культура та її важливість для якісних зрушень у суспільстві. До дискусії долучились Сергій Кошман – координатор ініціативи «Культурний цех», ведучий на радіо «Аристократи», Олег Дерев’янко – заступник міністра освіти і науки України, Микола Марусик – активіст культури, виконавчий директор центру «Дія», Євгенія Стрижевська – куратор Kyiv Open Air.

Завершальне слово на конгресі мав Дмитро Шимків – заступник глави Адміністрації Президента України. Він поділився своїми думками щодо якісних змін у державі після Революції Гідності та одночасно проблемними моментами у боротьбі з системою. На його думку, цінності можна і варто закладати у економічні та юридичні документи, у підбір команди та взагалі у діяльність будь-якого індивіда.

Наприкінці учасники Конгресу прийняли Резолюцію учасників Конгресу щодо ціннісної орієнтації українського суспільства в умовах кризи. Спільнота Свідомого Спілкування закликає громадянське суспільство на основі неупередженого відкритого діалогу постійно проводити верифікацію ціннісних орієнтирів та випрацьовувати спільну основу між- та внутрішньорегіональної взаємодії серед різних суспільних груп; державні інституції підтримувати та сприяти розвитку громадських освітніх ініціатив та залучати всі зацікавлені групи до обговорення та прийняття стратегічних рішень; міжнародне товариство надавати максимальну підтримку програмам неформальної освіти молоді через залучення провідного світового досвіду; активну молодь просувати цінності свободи, рівності, взаємоповаги, довіри, толерантності у всіх своїх діях. 

Текст Меморандуму, Резолюції, фото- та відеоматеріали Конгресу за посиланням: http://congress.cogito.in.ua/

Відеоролики:

про Оргкомітет 3С

https://www.youtube.com/watch?v=GvdhCbJnX9s

про Піклувальну Раду

https://www.youtube.com/watch?v=ZllLXco_HuA

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.