bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Львівщині обговорили залучення громадськості до бюджетного процесу
22.07.2015

1 липня 2015 року у місті Львові відбувся круглий стіл «Залучення громадськості до бюджетного процесу через впровадження бюджетних регламентів».

Участь у заході взяли представники Львівської обласної ради, Львівської облдержадміністрації, Львівської міської ради, міські голови невеликих міст області, члени громадської ради при ЛОДА, громадські активісти, журналісти, експерти.

У рамках заходу проводилось обговорення питань підвищення прозорості бюджетної інформації та залучення громадськості до бюджетного процесу.

Львівська область є однією із чотирьох пілотних областей, яка тестує програмне забезпечення щодо візуалізації даних бюджету, а також розробки та впровадження бюджетних регламентів.

Сергій Карелін, експерт Центру політичних студій та аналітики розповів про ініціативу, яка впроваджується, та її компоненти. У тому числі було представлено, яким чином має працювати Закон України «Про відкритість використання публічних коштів» на прикладі інших країн.

Іванна Фединчук, координатор програм Центру громадської адвокатури, презентувала приклади застосування візуалізації даних бюджетів в інших країнах, а також кроки з використання програмного забезпечення.

Тетяна Яцків, голова Центру громадської адвокатури, розповіла про можливості бюджетних регламентів. Експерт відзначила, що бюджетний процес триває більше часу, ніж тільки прийняття самого проекту рішення про бюджет. Як правило, використання різних форм громадського залучення (консультації, консультативно-дорадчі органи, слухання, та й просто пропозиції громадськості) тут уже стає малоефективним. У бюджетному регламенті впорядковуються існуючі організаційно-процедурні питання бюджетного процесу «всередині» самого органу. Це дозволяє визначити, де наявні можливі найбільш ефективні «точки доторку».

Марія Вагіла, заступник начальника департаменту інформаційної діяльності та комунікації із громадськістю ЛОДА, розповіла про роботу, яка здійснюється щодо співпраці із громадськістю. Вона відзначила, що потрібна зміна сприйняття - до державного чи місцевого бюджету варто ставитись як до бюджету сім’ї.

Іван Коржов, головний спеціаліст Управління міжвідомчої координації, Львівської міської ради, розповів про досвід міської ради у впровадженні візуалізації даних про бюджет. Він відзначив, що актуальним є пошук тих питань, які зацікавлять пересічного мешканця використовувати візуалізацію, і переважно такими можуть бути найбільш «наближені» питання (до прикладу, кошти, які витрачені на ремонт вулиці, де він проживає тощо).

Сергій Кіт, начальник Управління економічної політики ЛОР, розповів про досвід роботи із візуалізацією бюджетів в області, а також хід напрацювання робочою групою проекту бюджетного регламенту.

Міський голова Жовкви Петро Вихопень вказав, що існує специфіка міст районного підпорядкування у сфері бюджетів. Також він відзначив, що необхідною є робота із тим, щоб залучати громадськістю не тільки на етапі витрачання коштів, але планування наповнення. Відбувається передання більших повноважень на місцевий рівень, а тому, до прикладу, залучення і консультації із бізнесом, організаціями, які працюють на території, є важливим і щодо наповнення бюджетів.

Юрій Танасійчук, громадський активіст Перемишлян, відзначив, що залучення є визначальним і на етапі проектів програм соціально-економічного розвитку, а також «бюджетної резолюції». Пошук оптимальних форм співпраці залежить від особливостей кожної території, водночас вона є необхідною.

У своїх виступах громадські активісти ділились досвідом громадської участі у бюджетному процесі, надали свою оцінку готовності влади та громадськості співпрацювати в цій сфері.

Організаторами заходу стали Центр громадської адвокатури, Центр політичних студій та аналітики, Департамент інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Львівської облдержадміністрації. Захід проводився в рамках проекту «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет», який впроваджується Центром політичних студій та аналітики у партнерстві з Центром громадської адвокатури за фінансової підтримки Європейської комісії в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.