bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інноваційний розвиток Держреєстру виборців – передумова вдосконалення виборчого процесу
04.06.2015

02 червня  2015 року Всеукраїнська громадська організація «Центр підтримки громадських ініціатив» разом з ГО «Запорізька правозахисна ліга «Універсал» та за підтримки Запорізької обласної державної адміністрації в рамках роботи інформаційно-просвітницької кампанії «Кожен голос важливий» провела круглий стіл на тему: «Перспективи покращення громадського контролю за веденням Державного реєстру виборців України напередодні місцевих виборів».

Метою круглого столу було обговорення оптимальної моделі роботи Державного реєстру виборців напередодні місцевих виборів з урахуванням міжнародного досвіду.

Завдяки тому, що участь у круглому столі взяли начальник відділу адміністрування ДРВ ЗОДА Масюков С.О., начальник відділу ведення ДРВ райадміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району Бойко О.В., керуючий справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Бойко З.М., заступник начальника управління ДМС України в Запорізькій області Чернишова К.Г., представники ГУ юстиції у Запорізькій області, політичних партій та громадських організацій, вийшла цікава та конструктивна дискусія, за результатами якої учасниками круглого столу були напрацьовані рекомендації щодо удосконалення роботи Державного реєстру виборців України, його відкритості та доступності для здійснення громадського контролю.

Так, голова Ради «Центру підтримки громадських ініціатив»                            Андрій Карташов на початку круглого столу презентував модель Інноваційного розвитку Державного реєстру виборців України, як необхідну передумову удосконалення виборчого процесу на засадах його публічності та відкритості, рівності всіх кандидатів і партій, а також поділився з учасниками круглого столу міжнародною практикою публічного контролю за веденням реєстрів виборців.

Начальник відділу адміністрування ДРВ ЗОДА Масюков Сергій Олександрович, розповів, які досягнення у роботі Державного реєстру виборців України вже є (суттєве зменшення кратності включення, «Особистий кабінет виборця» тощо) та звернув увагу на проблемні питання щодо включення в Державний реєстр з 18 річного віку, а не з моменту видачі паспорта громадянина України, внаслідок чого частина виборців по досягненню ними 18 річного віку просто губиться. Сергій Олександрович висловився за необхідність введення функції автоматизованої переадресації, а також за введення обов’язку голосувати та відповідальності за ухилення від цього обов’язку, як це наприклад відбувається в Австралії, Аргентині, Сінгапурі, Бельгії та Бразилії. Щодо публічного контролю за Державним реєстром виборців України, Сергій Олександрович зазначив, що він підтримує, якщо це не буде заважати його роботі та будуть дотримані права виборців щодо захисту їх персональних даних.

 На тему відкритості Державного реєстру виборців України, виступила начальник відділу ведення ДРВ райадміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району Бойко Олена Володимирівна, яка зазначила, що до цього питання треба підходити виважено та з врахуванням менталітету громадян України, адже існують загрози, що відкритими даними зможуть скористатись певні особи у протиправних цілях. Проте, на її думку частина даних дійсно може бути відкрита задля здійснення контролю суб’єктами виборчого процесу.

Також, Олена Володимирівна запропонувала, що для більш якісної роботи Державного реєстру можна додати такий ідентифікатор як індивідуальний податковий номер виборця, а також вносити в Державний реєстр інформацію про місце народження виборця відповідно до назви населеного пункту, яку він мав на той час.

Олена Володимирівна зупинилась на суперечливих нормах законопроекту про місцеві вибори, зокрема про обов’язок відділів ведення ДРВ доставляти до виборців запрошення, адже фактично це буде нереально здійснити з технічної та фізичної точки зору. В цьому питанні треба переходити до більш сучасних форм сповіщення, таких як СМС, електронне повідомлення, у випадках де це можливо зробити.

 Підіймалось питання і щодо створення виборчих комісій на постійній професійній основі, адже є багато нарікань щодо їх роботи та рівня знань членів цих комісій.

Дискусійним виявилось питання щодо надання права голосування на місцевих виборах вимушеним переселенцям, адже як ми знаємо, на цей час вони мають право голосувати на місцевих виборах лише якщо змінили реєстрацію місця проживання.

Керуючий справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Бойко Зінаїда Михайлівна зазначила, що однією з головних проблем є активність виборців, тому інформування їх щодо перевірки себе у Державному реєстру виборців та участі в голосуванні потрібно здійснювати постійно, а не лише під час виборчої кампанії.

Всі зауваження та пропозиції висловлені на круглому столі, з урахуванням пропозицій та зауважень зібраних на аналогічних круглих столах, що проводились  в інших областях України, будуть опрацьовані ВГО «Центр підтримки громадських ініціатив» та передані до Верховної Ради України для втілення у відповідні законопроекти.

Контакти

  • http://cisc.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.