bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Місяць Європейських цінностей в Дніпропетровську
27.05.2015

Школа європейських цінностей, перегляди документального кіно, публічні дискусії, конкурси творчих робіт та виставка карикатур – це ще неповний перелік всього, у чому молодь Дніпропетровщини встигла взяти участь.

Заходи до Дня Європи було організовано Центром європейської інформації в Дніпропетровській області спільно з Дніпропетровською обласною молодіжною громадською організацією «МІКС» за підтримки Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти Дніпропетровської області.

Близько 200 студентів та школярів Дніпропетровська та Дніпродзержинська взяли участь в інтерактивних заходах, спрямованих на популяризацію європейських цінностей, зокрема – прав людини, прав національних меншин, людської гідності, верховенства права, демократії, рівності та свободи.

Традиційним заходом Дня Європи в Дніпропетровську стала Школа європейських цінностей, що вже п’ятий рік поспіль навчає євроклубівців основам європейської інтеграції та знайомить з традиціями та цінностями країн ЄС. Цьогорічна школа була сфокусована на особливостях Великої Британії, як однієї з найнезвичнішій та найвпливовішій країні Європейського співтовариства. Невеличка віртуальна екскурсія познайомила євроклубівців з культурною та архітектурною спадщиною цієї країни, не оминувши цікавих фактів про менталітет та традиції її мешканців. Закріпити отриману інформації та переосмислити власні цінності українців допомогла інтерактивні вправи, що дуже сподобались учасникам. Патріотизм, щирість, сімейні цінності, пильність до влади – це ті цінності, якими на думку євроклубівців варто пишатись та «експортувати» в ЄС.

Родзинкою європейських днів на Дніпропетровщині став перегляд документального фільму «Къырым» - першого післяокупаційного фільму про кримських татар. Живучи за 400 км від Криму, молодь Дніпропетровщини мала можливість познайомитись з культурою національної меншини України тільки відпочиваючи влітку на морі, і то – поверхово. Натомість фільм розповів життєву історію трьох поколінь кримських татар, які пережили сталінські репресії та депортацію, повернулись на свою землю та зіткнулись з окупацією та утисками. Обговорення фільму в молодіжній аудиторії показало, що учням цікаво дізнаватися більше про інші культури та важливо підтримувати своїх співвітчизників у боротьбі за власні права.

Творчим компонентом Днів Європи стала зустріч з заслуженою артисткою України Вірою Петрівною Макагоновою. Артистка розповіла про власний досвід європейських театральних фестивалів та культурній спадщині різних країн ЄС. Варто зазначити, що розповідь гості та дискусія з євроклубівцями, як не дивно, точилась довкола питань демократії, людської гідності та правової держави. Ці аспекти неможливо оминути порівнюючи будь-які сфери життя України та ЄС. По завершенню зустрічі були підведені підсумки конкурсу творчих робіт «Європа очима дніпропетровської молоді» серед учнів шкіл та закладів професійно-технічної освіти Дніпропетровська.

Дніпродзержинська міська бібліотека ім. Т.Г. Шевченка в рамках святкування Дня Європи розмістила подорожуючу виставку карикатур Інституту світової політики «Є краща сторона Європи». У доступній та незвичній формі на малюнках українських карикатуристів відображаються реалії Європейського Союзу та протиставляються українській дійсності. На відкритті виставки були присутні учні Медичного училища, які мали нагоду не просто переглянути творчі доробки, але й перевірити свої знання про Європейський Союз під час вікторини.

У цьогорічній кампанії «Дні Європи в Україні -2015», яка здійснюється Мережею ЦЄІ взяли участь 15 областей України, а саме: Волинська, Дніпропетровська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська.

Мережа центрів європейської інформації України об’єднує 18 регіональних інформаційно-просвітницьких ресурсних центрів з питань європейської інтеграції. Портал - http://ukrcei.org, e-mail: [email protected]

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.