bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Українська ГО «Життя» здобула міжнародну нагороду Блумберга в контролі над тютюном
19.03.2015

18 березня 2015 року на  16-й Всесвітній конференції із охорони здоров’я та боротьби проти тютюну в Абу-Дабі українська громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя»» була нагороджена міжнародною відзнакою Bloomberg Philanthropies Awards як найкраща організація у номінації «захист людей від шкідливого впливу тютюнового диму за допомогою впровадження бездимних законів». Також нагороди отримали урядові структури та неурядові організації з Бразилії, Непалу, Росії, Уругваю та Філіппін за успіхи в сфері контролю над тютюном. Близько 1000 представників громадських організацій та урядів, експертів, лікарів та науковців зібралися на конференцію для обміну знаннями й напрацюваннями та обговорення наступних кроків у подоланні тютюнової епідемії.

«Люди в усіх частинах світу роблять велику роботу щодо скорочення споживання тютюну та охорони здоров’я населення, і сьогоднішні нагороди відзначають деякі з найкращих ініціатив у цій сфері. Щодня ми все більше прогресуємо – і кожен крок вперед означає, що ми зберегли ще більше життів і завадили ще більшій кількості захворювань», - зазначив Майкл Блумберг, філантроп та засновник найбільшого приватного фонду. «Проте нам необхідно чимало всього зробити, особливо в країнах, що розвиваються, адже саме там тютюнові компанії зосереджують свою рекламу й намагаються ускладнити процес інформування людей про небезпеку тютюнової продукції. Кожен із лауреатів відзначився особливим лідерством і відданою боротьбою та є прикладом для наслідування іншими, оскільки наша спільна робота продовжується».

ГО «Життя» за час свого існування, із 2009 року, наполегливо та завзято працювала над тим, щоб знизити рівень поширеності куріння в Україні та смертність від тютюну, впроваджуючи міжнародну законодавчу практику у сфері громадського здоров’я. Команда «Життя» брала безпосередню участь у побудові бездимної України шляхом адвокації, експертизи та просування законів, котрі захищають людей від шкідливого впливу тютюну, зменшують привабливість куріння та доступність сигарет. Зокрема ГО «Життя» була ініціатором змін до законодавства щодо звільнення усіх громадських й робочих місць, включно з кафе, барами та ресторанами, від куріння, змін щодо повної заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів, включно із забороною реклами у пунктах продажів, а також змін щодо маркування упаковок сигарет та появою перших графічних попереджень про шкоду куріння. Завдяки ефективній координації дій антитютюнової громадськості та експертного середовища вдалося домогтися 6-кратного підвищення акцизів на тютюнові вироби з 2008 р., при чому доходи у бюджет зросли у 8 разів.

Всі ці та низка інших заходів щодо боротьби проти тютюну принесли вражаючі результати. Згідно з Третім Звітом ВООЗ щодо глобальної тютюнової епідемії (2011 р. ), Україна за рівнем поширеності куріння з 4-го місця у світі перемістилась на 24-те. У 2013-2014 рр. рівень поширеності куріння знизився додатково на 3% серед чоловіків та на 2% серед жінок, а рівень споживання сигарет знизився на 10% за останні 2 роки.

Майкл Блумбер особисто вручив Андрію Скіпальському, керівнику ГО «Життя», та іншим номінантам нагороди Bloomberg Philanthropies Awards і привітав переможців.

«Нам надзвичайно приємно, що діяльність української громадської організації вперше була відзначена на міжнародному рівні. Я хочу подякувати усім своїм колегам та друзям, які єдиною великою командою боролися за першу соціальну реформу в Україні - контроль над тютюном. Це надзвичайно висока відзнака успіхів громадськості», - підсумував Андрій Скіпальський.

Д-р Маргарет Чен відзначила під час прес-конференції: «У багатьох країнах боротьба між тютюном та здоров’ям відбувається уже в судах. Держави, які планують захистити своїх громадян, збільшуючи медичні попередженні або впроваджуючи «стандартизовану упаковку», часто отримують погрози від тютюнової індустрії розпочати проти них судові справи».

Оскільки ці слова стосувалися і України в першу чергу, адже Україна з 2012 року веде судову суперечку проти Австралії щодо запровадження останньою стандартизованої упаковки. На брифінгу Андрій Скіпальський запросив д-р. Маргарет Чен шукати особистої зустрічі з Міністром економічного розвитку і торгівлі А. Абромавічусом для напрацювання шляхів відкликання українського позову. Очільниця ВООЗ пообіцяла консолідувати зусилля у цьому напрямку.

Зауважуємо, що глобальна тютюнова епідемія є однією із найгарячіших питань сучасності. Куріння забирає з життя більше 6 мільйонів осіб щороку, і здебільшого в країнах, що розвиваються. Тому важливо запроваджувати рішучі заходи контролю тютюнової індустрії вже зараз.

Посилання на відео з церемонії нагородження 2015 Bloomberg Philanthropies Awards for Global Tobacco Control: https://www.youtube.com/user/BloombergDotOrg

Посилання на фото з церемонії нагородження 2015 Bloomberg Philanthropies Awards for Global Tobacco Control: https://www.flickr.com/photos/mikebloomberg/with/16235716923/

Фото нагородження Центру громадянського представництва «Життя» (нагороду приймає Андрій Скіпальський, голова правління «Життя»): https://www.flickr.com/photos/mikebloomberg/16235716923/

 

Контакти

  • Тотовицька Оксана
  •  Медіа-координатор
  • Центр громадянського представництва ”ЖИТТЯ”
  • [email protected]
  • 38 063 261 74 05

Коментарі

Ігор Алексєєв   3308 днів тому   #  

Одна людина на фото - у національному вбранні, це надзвичайно приємно.
Наш Андрій там сяяв би, якби прийшов у вишиванці :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.