bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулося громадське обговорення запровадження міжнародного Стандарту прозорості видобувних галузей
24.02.2015

Це все ми будемо знати, якщоКабінет Міністрів України виконає взяте на себе зобов’язання забезпечити належну реалізацію у 2014 - 2015 роках Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд”.

Зокрема в переліку  Заходів з реалізації плану дій із впровадження Ініціативи “Партнерство ” Відкритий Уряд” у 2014 - 2015 роках передбачено набуття Україною статусу відповідності стандартам Ініціативи з прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative, скорочено EITI). ЕІТІ це прозорість платежів від видобувних компаній, та доходів уряду від робіт, пов’язаних з розробкою природних ресурсів.

24 лютого в Полтаві за ініціативи ПФ Суспільної служби України відбулося громадське обговорення перспектив запровадження міжнародного Стандарту прозорості видобувних галузей.  (Extractive Industries Transparency Initiative).

Чому потрібно впроваджувати Стандарт EITI?

Вигода для уряду.

Реалізація ЕІТІ підвищує рівень міжнародної довіри, покращує інвестиційний клімат, посилює рівень енергетичної безпеки за рахунок більш прозорого та якісного конкурентного середовища. Уряд має можливість впроваджувати стандартизовану і визнану на міжнародному рівні процедуру забезпечення прозорості в сфері управління природними ресурсами.

Вигода для компаній.

Більше 50 найбільших світових енергетичних компаній підтримують і активно беруть участь у процесі ЕІТІ. Серед них - Arcelor Mittal, Areva, BP, Chevron, ConocoPhilips, Eni, ExxonMobil, GDF SUEZ, Marathon, Norsk Hydro, Petrobras, Rio Tinto, RWE, Shell, Statoil, Total та інші.

Компанії отримують пряму вигоду від запровадження прозорості та оптимальних методів управління, а також покращеного інвестиційного клімату.

В обговоренні взяли участь депутати Полтавської обласної ради, представники громадських організацій та територіальних громад Полтавщини.

Про стан справ з імплементацією Стандарту на рівні Кабміну  розповів експерт Роман Ніцович, представник  Асоціації ”Енерготранспарентність”.

Після палкої дискусії учасники обговорення прийшли до висновку, що на рівні Полтавської області буде дуже важко добитися звітування видобувних кампаній, адже зараз законодавство не зобов’язує їх це робити.  А відсутність прозорості дозволяє видобувним кампаніям приховувати свої прибутки. За оцінками Романа Ніцовича більша половина приватних видобувних кампаній  декларують свою збитковість.

Тим не менше більшість представників громадськості не збираються здаватися і будуть продовжувати свою працю для розсекречення діяльності видобувних кампаній.

Всі підтримали пропозицію делегувати представника від полтавської громадськості до участі в Багатосторонній групі зацікавлених сторін, яка вже працює на національному рівні. Адже на Полтавщині добувається левова частка нафти і газу України.

Захід проведений  за підтримки: ГО «TransparencyInternational Україна».

Ганна Кіященко

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.