bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Непрозора діяльність благодійних фондів у Полтаві
16.02.2015

У 2014 році «благодійні» внески у лікарнях Полтави склали понад 15,5 млн. гривень. Грошима до лікарень дійшло майже 600 тисяч. Спільними зусиллями експертів «Інституту аналітики та адвокації» (ІАА), департаменту охорони здоров’я, Полтавської обласної ради та громадських активістів, у лікарнях невдовзі припиниться непрозора діяльність благодійних фондів.

Таке рішення ухвалили керівники обласних медичних закладів. Дослідження неформальних платежів у Полтавських лікарнях, проведене ІАА, спонукало керівництво області розглянути проблему з поборами, а анонімне анкетування пацієнтів з приводу діяльності «благодійних» фондів показало, що існує необхідність у категоричному вирішенні ситуації.

Вже 7 лютого голова Полтавської обласної ради Петро Ворона провів прес-брифінг. Окремою темою його розмови із представниками ЗМІ стала боротьба з корупцією. Так, керівництво області вважає за необхідне перевірити роботу всіх благодійних організацій і фондів, які працюють при закладах охорони здоров’я та освіти. При цьому Петро Ворона підкреслив, що не проти їхньої діяльності, але вона має бути прозорою, відкритою і відбуватися виключно у законодавчому полі, бо це відповідає інтересам громадян, які користуються медичними та освітянськими послугами. Наразі голова Полтавської обласної ради наголошує на доцільності впровадження практики регулярних публічних звітів керівників благодійних організацій та фондів перед громадськістю.

Куди йдуть кошти з благодійних лікарняних фондів — достеменно невідомо. Така проблема існує не лише у Полтаві, а й у більшості областях нашої держави. Хоча в ідеалі «благодійні» внески повинні використовуватись на медпрепарати, сучасне обладнання та інші необхідні лікарням (і, головне, пацієнтам) речі, їхня подальша доля у більшості випадків залишається невідомою. Не дивно, що благодійними грошами зацікавилися і у Полтавському обласному відділенні антимонопольного комітету. Вони зобов’язали головне управління охорони здоров’я Полтавської ОДА впровадити відповідний механізм, який би контролював використання коштів. При цьому, в обласному управлінні здоров’я вже давно не рекомендували співпрацювати з благодійними фондами.

Інститут аналітики та адвокації займається проблемою неформальних платежів у лікарнях з 2013 року. За цей час експерти організації дослідили і проаналізували діяльність благодійних фондів у 12 областях України, включно із Полтавською. У кожній області існували ті ж проблеми, що і у Полтаві. Згодом саме це місто та практика боротьби з неформальними платежами стали прикладом для документування міжнародної організації International Budget Partnership. Тепер же Полтава стане прикладом для всієї України.

Нарешті питання неприпустимості існування неформальних платежів у лікарнях почали виноситися на обговорення високопосадовцями. Впевнені у тому, що це лише початок, і ми з вами подолаємо тих негідників, які набивають власні кишені, користуючись безвихідним положенням пацієнтів!

«Інститут аналітики та адвокації»

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.