bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Звіт про виконання Держбюджету: підвищення ставок акцизів на тютюн
30.01.2015

Державна казначейська служба України оприлюднила звіт про виконання Державного бюджету України в січні-грудні 2014 р. (http://www.treasury.gov.ua/main/uk/doccatalog/list?currDir=245008). Відповідно до звіту доходи Державного бюджету від тютюнових акцизів склали 18,1 млрд гривень, що на 0,2 млрд більше, ніж в 2013 р. Динаміка надходжень до Держбюджету протягом 2014 р. була різною: протягом першого півріччя ці доходи були на 1,7 млрд гривень меншими, ніж у першому півріччі 2013 р., а в другому півріччі – навпаки, на 1,9 млрд гривень більшими. Зростання доходів було зумовлено ініційованим урядом та громадськістю підвищенням ставки тютюнових акцизів з 1 липня та з 1 вересня 2014  р. При цьому виробництво сигарет у першому півріччі зросло на 3 млрд штук у порівнянні з відповідним періодом 2013 р., а в другому півріччі – зменшилося на 3 млрд штук.

«Досвід України переконливо підтверджує світові тенденції про те, що підвищення ставок тютюнових акцизів призводить до зростання державних доходів та зменшення споживання тютюну. Загалом протягом 2007-2014 рр. надходження до Державного бюджету України від тютюнових акцизів зросли з 2,5 млрд гривень до 18,1 млрд гривень при скороченні реалізації сигарет з 124 млрд штук до 74 млрд штук», - стверджує Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Стаття 352 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС вимагає від України пришвидшити темпи зростання тютюнових акцизів. Затверджене Верховною Радою підвищення акцизів на сигарети без фільтру до рівня акцизів на сигарети з фільтром з 1 січня 2015 р. є одним з важливих кроків по наближенню податкової політики України до норм ЄС.

«Досвід всіх країн, які приєдналися до ЄС, свідчить, що зростання ставок тютюнових акцизів призводить як до збільшення доходів бюджету, так і для скорочення споживання тютюнових виробів. Україні варто використати досвід цих країн і власний досвід та протягом 2015 р. підвищити ставки акцизів на тютюнові вироби ще мінімум на 30%», - додає Андрій Скіпальський, керівник Центру контролю над тютюном, ГО «Життя».

За дослідженням Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) «Вплив зміни акцизних ставок на тютюнові вироби на деякі економічні та соціальні показники в контексті Угоди про Асоціацію з ЄС», яке було презентоване в грудні 2014 р., Україна зможе наблизити акцизні ставки на тютюнові вироби до рівнів країн ЄС за умови підвищення специфічної акцизної ставки щорічно на 30%, починаючи з 2015 р. У такому разі необхідна ставка 90 євро буде досягнута в 2021 р. при курсі 19,6 грн за євро.

Український Центр контролю над тютюном: аналітичний та адвокаційний центр, діяльність якого направлена на моніторинг, експертизу та аналіз визначених сфер контролю над тютюном, а також на вироблення експертних пропозицій для посилення та виконання антитютюнового законодавства України задля скорочення споживання тютюнових виробів та скорочення поширеності куріння. Діяльність Центру заснована на ключових стратегіях Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну. Проект www.tobaccocontrol.org.ua – реалізується ГО «Центр громадянського представництва «Життя», діяльність якого направлена на здійснення адвокації у сфері громадського здоров’я.

Контакти

  • Оксана Тотовицька Український центр контролю над тютюном
  • Центр громадянського представництва «Життя» Тел.: 063-261-74-05
  • (044) 279 68 83
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.