bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зміни в Податковому кодексі щодо нерухомості
20.01.2015

З 1 січня 2015 року внесені зміни до порядку оподаткування нерухомості.

Відповідно до унесених змін оподатковуватись буде не лише загальна площа об’єктів житлової нерухомості, а й нежитлової нерухомості, що викликало великий резонанс у суспільстві.

Нововведення також передбачають, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням місцевих чиновників в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 2 %  розміру мінімальної заробітної плати, за 1 кв. метр бази оподаткування – 24,38 грн.  (пп. 265.5.1 ПКУ).

Засоби масової інформації наповнились статтями з обуренням громадян, що  об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості оподатковуватимуться за ставкою до 2 % розміру мінімальної заробітної плати.

Мало хто звернув увагу на те, що перехідні положення Податкового кодексу доповнені ще одним пунктом щодо ставок податку на нерухомість.

Так, пункт 33 підрозділ 10 ПКУ зазначає, що на 2015 рік ставки податку встановлені міськими обранцями, для об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, не можуть перевищувати 1 % мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр для об’єктів нежитлової нерухомості - 12,18 грн.

Тобто, за високий рівень ставок на об’єкти нежитлової нерухомості нічого хвилюватись. Увагу слід звернути на перелік об’єктів нежитлової нерухомості, які згідно нововведень підпадають під оподаткування. 

З 2015 року до Податкового кодексу внесено визначення поняття об’єктів нежитлової нерухомості та їх перелік.

Об’єкти нежитлової нерухомості - будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду (п. 14.1.129¹ ПКУ).

Дооб’єктів нежитлової нерухомості віднесено будівлі офісні, готельні та торговельні приміщення, будівлі промислові та склади, гаражі, господарські (присадибні) будівлі, будівлі для публічних виступів, інші будівлі.

Тобто, з 2015 року під оподаткування податком на нерухомість потрапляють господарські (присадибні) будівлі - допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо.

Це викликає ще більше невдоволення громадян реформованим податком на нерухомість. Порядок оподаткування такої нерухомості невисвітлений, однозначної відповіді щодо нього законотворці не дають. Сподіваємось, що господарські (присадибні) будівлі будуть віднесені в окрему пільгову групу оподаткування нежитлової нерухомості. Оподаткування таких пригосподарських будівель в першу чергу «вдарить» по мешканцям  сіл та селищ.

Зверніть увагу, щодо фізичних осіб – власників нежитлової нерухомості, із визначеного переліку (п. 14.1.129¹ ПКУ), не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки нерухомість, яка розташована в зонах відчуження та нерухомість, яка використовується в діяльності малого та середнього бізнесу в МАФах та на ринках.

Зауважимо, що хвилюватись зміною поряду оподаткування нежитлової нерухомості громадянам зарано.

Для фізичних осіб у 2015 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки буде нараховуватися за базовий період 2014 рік, тобто, по ставках та пільгах, які застосовувались при розрахунку податку у 2014 році.

Розраховуватиметься податок наступним чином:

за період з 01.01.2014 по 31.03.2014 (включно) з житлової площі об’єкта житлової нерухомості, у тому числі його частки;  

 за період з 01.04.2014 по 31.12.2014 (включно) із загальної площі об’єкта житлової нерухомості, у тому числі його частки.

Наголошуємо, що з метою формування Реєстру платників податку на нерухоме майно, громадяни можуть здійснювати звірку з контролюючим органом щодо відомостей про свої об’єкти нерухомості, до 31 грудня 2015 року (включно). Така звірка проводиться на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти нерухомості за місцем проживання (реєстрації) власника нерухомості.

 

 

 

Контакти

  • 04050
  • м. Київ
  • вул. Артема
  •  60
  • тел. (044) 351-19-20

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.