bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Додатковий імпортний збір і наслідки для імпортерів
19.01.2015

Законами України від 28.12.2014 № 73-VIII «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року» (далі – Закон № 73) та № 74-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо стабілізації платіжного балансу» (далі – Закон № 74) запроваджено додатковий імпортний збір.

Так, Законом № 74 внесено зміни до Митного кодексу, а закон № 73 встановив порядок оподаткування товарів додатковим імпортним збором та його ставки.

Чи наберуть чинності зазначені норми залежить від результатів консультацій Кабінету Міністрів України з міжнародними фінансовими організаціями. Отже, до офіційного опублікування рішення Кабміну додатковий імпортний збір не застосовується.

Що є обєктом оподаткування додатковим імпортним збором?

Додатковий імпортний збір справляється з товарів, що ввозяться на митну територію України у митному режимі імпорту, незалежно від країни походження цих товарів та укладених Україною угод (договорів) про вільну торгівлю. Тобто, тарифні пільги, що застосовуються відповідно до міжнародних угод до ввізного мита, не застосовуватимуться до додаткового імпортного збору.

Об’єктами оподаткування додатковим імпортним збором є такі товари:

1) товари, митна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за межі митної території України підприємствами;

2) товари, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню митними платежами відповідно до розділу XII Митного кодексу України, а також розділів V та VI Податкового кодексу України, крім життєво необхідних товарів.

Зауважимо, що перелік життєво необхідних товарів визначено статтею 5 Закону № 74. Зважаючи на наявність у цій статті відсилочних норм, для зручності наводимо його тут.

Ставки додаткового імпортного збору:

10 відсотків – для товарів, що класифікуються у товарних групах 1 - 24 згідно з УКТЗЕД (тварини, рослини, продукція з них, а також харчові продукти, алкоголь і тютюн);

5 відсотків – для товарів, що класифікуються у товарних групах 25 - 97 згідно з УКТЗЕД (всі інші товари);

10 відсотків - для всіх товарів, що ввозяться на митну територію України громадянами та підлягають оподаткуванню ввізним митом відповідно до статті 374 Митного кодексу України.

Водночас, зазначимо, що базою оподаткування податком на додану вартість для товарів, що ввозяться на митну територію України у відповідності до частини 190.1 статті 190 Податкового кодексу України є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

Таким чином, враховуючи, що Законом № 74 вносяться зміни до статті 271 Митного кодексу України, якими додатковий імпортний збір віднесено до особливих видів мита, робимо висновок, що і цей збір ввійде до бази оподаткування податком на додану вартість. Отже, загальний розмір оподаткування товарів при ввезенні збільшиться на 12 % для товарів 1 – 24 групи згідно з УКТЗЕД, на 6 % – для всіх інших товарів, а при ввезенні товарів громадянами, у розмірах, що підлягають оподаткуванню [1], взагалі, становитиме 44 % від частини їх сумарної фактурної вартості, обчисленої згідно з вимогами Митного кодексу України.

В кінцевому результаті це призведе до збільшення вартості всіх імпортованих товарів, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 1000 євро, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення, та товари (крім підакцизних), сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші пункти пропуску (але загальна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10000 євро).

Контакти

  • Асоціація платників податків України
  • м. Київ, вул. Артема, 60
  • http://appu.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.