bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Одеська організація КВУ активізувала роботу з надання правової допомоги
25.12.2014

Збільшення в порівнянні з минулим періодом кількості звернень, а також їх характер, вимагають подальшої активізації роботи правової приймальні організації, а також координації та об’єднання зусиль всіх суб’єктів надання безоплатної правової допомоги. Про ці та інші результати та плани роботи в сфері безоплатної правової допомоги розповіли на прес-конференції представники Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України».

У 2014 році через погіршення матеріального становища більшості українців, а також різкого зростання кількості та складності правових проблем, надання безоплатної правової допомоги стало питанням першочерговим. Оскільки державна система надання безоплатної правової допомоги поки тільки формується, надзвичайно важливою і затребуваною громадянами залишається діяльність у цій сфері неурядових організацій. Одеська обласна організація Комітету виборців України вже більше п’яти років надає системну безкоштовну правову допомогу малозабезпеченим жителям Одеської області. У 2013-2014 роках, правова приймальня організації активно включилася в роботу мережі правових приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини, що значно посилило її потенціал у сфері захисту прав людини.
 
Протягом липня - листопада 2014 року, в правовій приймальні Одеської організації Комітету виборців України, безкоштовну правову допомогу та захист отримали 632 клієнта, більше половини з яких представники незахищених верств населення (в тому числі 25% пенсіонерів, 21% безробітних, 6% одиноких матерів та представників багатодітних сімей, 2% інвалідів). Предмет звернень стосувався переважно цивільних питань (спадщина, право власності) - близько 20%, пенсійного та соціального забезпечення (14%), сімейних, житлових і трудових питань (6-7%). Найчастіше заявники вказували на порушення своїх прав з боку судових органів (18%) та органів пенсійного та соціального забезпечення (13%). Враховуючи проведення в жовтні 2014 парламентських виборів, близько 20% звернень стосувалося роботи виборчих комісій, переважно з питань поганої якості списків виборців і неналежної роботи в день голосування.
 
Крім первинної правової допомоги у вигляді усних правових консультацій, яку отримали 82% клієнтів, в 10% юристами приймальні надано допомогу у підготовці різноманітних звернень до органів влади та інших правових документів, у 6% - підготовка позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг та інших судових процесуальних документів. Однак, за отриманням вторинної безоплатної правової допомоги (переважно в цивільних справах) звертається практично половина заявників. На жаль, таких запитів набагато більше, ніж дозволяють ресурси і можливості правової приймальні Комітету виборців України. Така ситуація пов’язана з певним дисбалансом сил у сфері надання безоплатної правової допомоги в місті Одесі. Якщо первинну правову допомогу надає цілий ряд державних і недержавних організацій, то підготовку процесуальних документів та представництво в судах можуть надати лише кілька організацій, які й змушені працювати з цілим “потоком” таких клієнтів. Залишається сподіватися, що державна система надання правової допомоги все-таки поширитися і на цивільні справи, а також зросте кількість адвокатів та юристів, готових працювати на принципах «Pro bono» (безкоштовно).
Завдяки ресурсам і підтримці фонду стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини, організація має можливість надавати правовий та інформаційний супровід стратегічним справам, пов’язаним з порушенням прав людини. На даний момент, передано і формується для передачі в УГСПЛ більше 9 стратегічних справ, пов’язаних з порушенням прав людини в Одеській області.
Організація прагне адекватно реагувати на нові правові проблеми, як в плані надання правової допомоги, так і щодо проведення інформаційних та просвітницьких заходів. Наприклад, за попередньою домовленістю, співробітники Координаційного центру з питань переселення громадян ГУ ГСЧС України в Одеській області, який розміщений на залізничному вокзалі у Одесі, перенаправляють потребуючих правової допомоги переселенців в офіс організації. 9 грудня юристи приймальні провели у військовій академії семінар з курсантами та викладачами на тему статусу учасника АТО.
 
Однією з особливостей діяльності правової приймальні Комітету виборців України є взаємодія з органами юстиції, як на рівні Головного управління в Одеській області, так і на рівні Одеського міського управління юстиції. Найбільш ефективною і затребуваною формою взаємодії, залишаються спеціалізовані прийоми в офісі організації співробітниками органів юстиції (нотаріусами, державними виконавцями, співробітниками реєстраційної служби). Наприклад, 7 листопада 2014 року відбувся прийом приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу. В ході прийому, нотаріус проконсультував 12 громадян, з них 9 осіб потребували роз’яснення порядку оформлення спадщини та здійснення нотаріальних дій.
З початку цього року, намітилася співпраця з КУ «Правова допомога» Одеської міської ради, яка створена в 2012 році для надання первинної правової допомоги мешканцям міста Одеси. Необхідно відзначити, що і органи юстиції, і відділи КУ «Правова допомога» перенаправляють до приймальні тих клієнтів, які потребують вторинної правової допомоги, оскільки їх повноваження обмежуються лише первинною правовою допомогою. Наприклад, у вересні 2014 року до приймальні КВУ фахівці КУ «Правова допомога» перенаправили пенсіонерку, яка зіткнулася з проблемою оформлення спадщини. У зв’язку з правовою необізнаністю, заявниця після смерті тітки не вступила в спадщину в установлений законом строк, але вважала що прийняла його за фактом проживання в одній квартирі разом з померлою. Після вивчення документів, юристом було підготовлено заяву до суду з вимогою встановлення факту прийняття спадщини. Через 2 місяці пенсіонерка передзвонила до приймальні КВУ і висловила свою вдячність, оскільки суд повністю задовольнив зазначені вимоги.
У листопаді цього року правова приймальня почала активно працювати з бібліотекою ім. Горького - зокрема, співробітник приймальні в середньому раз на два тижні проводить за попереднім записом прийом громадян у бібліотеці, заплановано на грудень тематичні семінари (наприклад про права жінок для студентів медичного училища), вебінари, поширення юридичної літератури.
Безперечно, в 2015 році правова приймальня Одеської обласної організації Комітету виборців України продовжить активну роботу з усіх напрямків надання правової допомоги та захисту прав людини.
 
Правова приймальня Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» знаходиться за адресою м Одеса, вул. Садиковска, 25, попередній запис на прийом за тел. (048) 7164683. Діяльність приймальні здійснюється в рамках ініціативи Української Гельсінської спілки з прав людини, за фінансової допомоги Шведського агентства міжнародного розвитку SIDA.
 
 
Прес-служба Одеської обласної організації
ВГО “Комітет виборців України”

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.