bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міжнародна конференція «Ісмаїл-бей Гаспринський — видатний син кримськотатарського народу»
14.11.2014

12 листопада 2014 року, відповідно до Постанови Верховної Ради України від 1.07.2014 ВР №1550-VII, в Києві відбулася Міжнародна наукова конференція з нагоди 100-річчя з дня смерті видатного кримськотатарського просвітителя Ісмаїла Гаспринського. Організаторами конференції стали Інститут сходознавства ім. А.Ю.Кримського НАН України, Громадська організація «Земляцтво кримських татар у м. Києві», Київський національний університет імені Тараса Шевченка за підтримки та сприяння Турецького агентства зі співробітництва та координації (TIKA) та Офісу з питань культури та інформації Посольства Туреччини в Україні.

Урочистим словом конференцію відкрили проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Тараса Шевченка Петро Олексійович Бех, Надзвичайний і Повноважний Посол Туреччини в Україні Йонет Джан Тезель, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджану в Україні Ейнулла Мадатлі.

Особистість мислителя, філософа та політика Ісмаїл-бея мурзи Мустафа-оглу Гаспринського мала велике значення для історії та культури кримськотатарського народу, тюркських народів та всього мусульманського світу. «І через сто років після смерті, Ісмаїл Гаспирали, як ми називаємо його в Туреччині, дарує нам надію і натхнення. Надію, тому що він показав, що великі ідеї, навіть з мінімальними інструментами втілення, можуть трансформувати суспільства. Натхнення, тому що багатогранність його наукової думки і політико-культурних поглядів і сьогодні є актуальною», - зазначив Йонет Джан Тезель.

«Так сталося, що ми не можемо провести заходи, присвячені Ісмаїлу Гаспирали в Криму, оскільки півострів окупований. Але його безцінна спадщина є частиною кримськотатарської культури і фундаментом демократичних традицій у кримськотатарському національному русі», - підкреслив Рефат Чубаров.

Уповноважений Президента України у справах кримських татар Мустафа Джемілєв у письмовому зверненні до учасників дискусії наголосив: «Сьогодні кримські татари знову стали жертвами імперської політики Росії, яка знову проводить у Криму репресії щодо представників інтелігенції та духовенства. В таких умовах особливо важливим і актуальним є вивчення ідей Гаспринського».

Діяльність Гаспринського становила значну частину культурних контактів Криму та Азербайджану. «Ісмаїл Гаспринський знався на азербайджанській культурі і вивчав досвід піонерів азербайджанської преси. У свою чергу, газета Гаспирали «Терджюман» («Перекладач»), яка почала виходити у 1883 році і проіснувала майже 35 років, довгий час була першою газетою тюркською мовою в Криму і Російській імперії і була дуже популярна, в тому числі, в Азербайджані», - розповів Ейнулла Мадатлі.

Основним доповідачем конференції став професор Університету Бількент (Анкара) доктор історичних наук Хакан Киримли. Під час лекції він зазначив, що Гапсринський відстоював ідею мирної боротьби за національне самовизначення, яку наслідують кримські татари. 

«Ідеї Гаспринського стали основою світогляду нового покоління небайдужих освічених кримських татар і поширилися далеко за межі Криму. Всі тюркські народи визнають великий внесок Гаспирали в їх національну історію», - сказав Киримли.

Під час конференції прозвучали виступи дослідників творчості Гаспринського, серед яких  - представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Кримського інженерно-педагогічного університету, Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського та інших.

Науковці розповіли про революційні зміни у системі медресе (ісламських закладів середньої та вищої освіти), які ініціював Гаспринський, художню творчість Ісмаїл-бея та видавництво ним газети «Терджюман», яка висвітлювала гострі питання тюркського мусульманського світу й одночасно  об’єднувала його новітніми ідеями від Єгипту до Японії.

Дослідники також нагадали, що ЮНЕСКО визнало значущість спадщини кримськотатарського просвітника і оголосила 2014 рік роком Ісмаїла Гаспринського. Сам Гаспірали у 1910 році був висунутий на Нобелівську премію миру.

У рамках конференції відбувся показ уривків з фільму «Ісмаїл Гаспринський» режисера Зафера Каратая, представника Меджлісу кримськотатарського народу в Туреччині. Фільм висвітлює просвітницьку та видавничу діяльність Гаспринського, його творчість і вплив на тюркські і мусульманські народи.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.