bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інновації у напрямі попередження молодіжного безробіття на Волині
31.10.2014

30 жовтня 2014 року у місті Луцьку відбулась презентація проекту «Обираємо професійне майбутнє разом: батьки і діти», що був підтриманий Управлінням молоді та спорту Волинської ОДА, в рамках конкурсу соціального замовлення, що проводився у 2014 році.

Участь у прес-конференції взяли: Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив – Петро Лавринюк, Директор Волинського обласного центру зайнятості – Раїса Кучмук, Начальник відділу організації профорієнтації Волинського обласного центру зайнятості - Наталія Балакіна, директор ОМГО «Волинський Інститут Права» - Ірина Гайдучик, головний спеціаліст Управління у справах молоді та спорту ОДА – Вікторія Мисан, психолог обласного молодіжного центру праці – Вікторія Врублевська, голова ГО «Лаккі ТІМ» - Ігор Случик, менеджер ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН» - Людмила Василюк та представники засобів масової інформації.

Мета проекту – розвиток активної позиції батьків щодо професійного самовизначення їх дітей через впровадження інноваційних механізмів роботи з батьками майбутніх абітурієнтів.

«Молодіжне безробіття – одна з найгостріших проблем сьогодення. Причин дуже багато, але одна з них – неправильний професійний вибір молодої людини. І, як свідчить статистика, саме батьки є основним фактором впливу на професійний вибір підлітка, а, вірніше, їх позиція. Добре, коли батьки керуються здоровим глуздом, намагаються дослуховуватись до мрій та бажань дитини, адекватно сприймають здібності дитини та допомагають їй на шляху до професійного самовизначення. Але ж часто буває зовсім не так» - повідомила керівник проекту, психолог Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив, Дацик Зарина.

Вона розповіла про заходи, які заплановані за проектом, а це: тренінги-семінари для батьків майбутніх абітурієнтів; організація діяльності партнерської групи (до якої увійдуть усі зацікавлені організації та особи, для яких є актуальним питання профорієнтації); створення та активна діяльність сторінки проекту у соціальній мережі Facebook для забезпечення постійного консультування та обміну досвідом та інші заходи.

«Насправді, цей проект – спроба вплинути на негативну ситуацію на молодіжному ринку праці не з огляду на подолання наслідків, а з огляду роботи із причинами цього явища. Батьки – потужна сила, яка найчастіше визначає професійне майбутнє своїх дітей. І намагання достукатись до них, донести до них актуальну інформацію (в тому числі щодо ситуації, що існує на ринку праці, про затребувані професії, про ринок попиту і пропозицій) – варті поваги й сприяння» - наголосив Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив, Лавринюк Петро.

Директор Волинського обласного центру зайнятості, Кучмук Раїса Євгенівна, поділилась з учасниками прес-конференції досвідом Польщі щодо роботи із безробітною молоддю. Крім того, вона запропонувала ряд доповнень до даного проекту, який зробить його більш масштабним, дієвим та впливовим. Зокрема, Раїса Євгеніївна наголосила: «Ми, з свого боку, обіцяємо надати сприяння у організації таких тренінгів-семінарів на базі центру зайнятості для батьків, які перебувають на обліку як безробітні, та мають неповнолітніх дітей. Також, можна було б запропонувати прийняти участь у таких тренінгах-семінарах батькам, які виховують дітей у прийомних сім’ях. А під час проведення подібних заходів і для батьків, і для дітей, і для молоді, яка вже зробила свій професійний вибір (але не завжди вдало), обов’язково потрібно розповідати історії успіху (професійного) тих людей, які і в 30, і в 40, і навіть в 50 років не побоялись змінити професію, отримати новий фах, і успішно реалізували себе у професійному житті. А таких людей у нас в Луцьку багато, і деякі з них – відомі особистості».

Ірина Гайдучик, голова громадської організації «Волинський Інститут Права» підтвердила тезу, що неправильний професійний вибір на певному етапі життя  – це не припис, не трагедія, але чим швидше людина це усвідомить і обере свій шлях у професійному житті – тим краще для самої людини та для суспільства. 

 

 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.