bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулось засідання Комітету з питань формування основних напрямків державної політики
28.10.2014

Соціальні реформи є важливим чинником підвищення якості життя українців. Нажаль в реформах, які запропоновані урядом та президентом, дуже мало уваги приділяється власне реформуванню соціальної сфери та повністю знищується такий важливий елемента захисту соціальних прав українців як соціальний діалог між профспілками, роботодавцями та державою.

Обговоренню проблемних питань реформування соціального діалогу було присвячено засідання Комітету з питань формування основних напрямків державної політики та здійснення відповідно до закону державного нагляду у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, проведення соціального діалогу з питань формування та реалізації державної соціальної політики, регулювання соціально-трудових відносин Громадської Ради при Міністерстві соціальної політики України.

В засіданні Комітету, яке пройшло 23 жовтня в приміщенні «Всеукраїнського Альянсу Профспілок», також прийняли участь експерти 5-ї групи «Соціальний діалог та справедливість» Форуму громадянського суспільства Східного партнерства та Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики Центру перспективних соціальних досліджень Міністерства соціальної політики та НАН України. 

Учасники засідання обговорили та прийняли План роботи Комітету на 2015 рік. Також учасники зазначили що держава постійно нівелює роль соціальних партнерів в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні. Як приклад, було розглянуто, законопроект «Про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці» (реєстр. № 5080) був внесений до розгляду Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці 15.09.2014 року Прем’єр-міністром України Яценюком А.П.

Законопроектом передбачається з 1 січня 2015 року утворити Фонд соціального страхування України, об’єднавши Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на базі Фонду соціального страхування на випадок безробіття та його робочих органів, а також визначити новоутворений Фонд центральним органом виконавчої влади, утримання якого буде здійснюватися за рахунок коштів, що надійшли від єдиного соціального внеску, а не за рахунок державного бюджету.

Фонди із самоврядних органів перетворюються на центральний орган виконавчої влади, що підпорядковується Міністерству соціальної політики України.

Такі змін порушують норми Закону України «Про соціальний діалог в Україні». Більш того, сторони соціального діалогу від профспілок та роботодавців усуваються від управління фондами. Задля того вносяться зміни до законів України «Про професійні спілки, їх права та гарантії їх діяльності», «Про соціальний діалог в Україні», «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності».

Ліквідується нагляд з боку соціальних партнерів (профспілок та роботодавців) за системою соціального страхування (виконанням завдань та використанням коштів).

Законопроект не погоджено із сторонами соціального діалогу, як того вимагає Закон України «Про соціальний діалог в Україні» та Генеральна угода.

Цей приклад лише підкреслює намагання держави повністю зруйнувати систему соціального діалогу, звести роль профспілок та роботодавців до простих виконавців приказів держави. Ці намагання повністю суперечать європейським принципам організації соціального діалогу та ролі соціальних партнерів у формуванні соціальної політики.

 Крім важливих організаційних рішень учасники засідання вирішили:

  1. Звернутись до Адміністрації Президента України, Кабінету міністрів України, Міністерства соціальної політики, Європейського соціально-економічного комітету з метою забезпечити включення питання реформування соціального діалогу в Стратегічні документи, які формулюють основні напрямки реформ в Україні.
  2.  Підготувати «Policy Paper» щодо реформи соціального діалогу в Україні та презентувати її 15 листопада 2014 року на Міжнародному круглому столі, що організує 5-а робоча група «Соціальний діалог та справедливість» Форуму громадянського суспільства Східного партнерства
  3. Створити Робочу групу з реформування соціального діалогу, державних соціальних стандартів та державного соціального страхування України, за участю 5-ї робочої групи «Соціальний діалог та справедливість» Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики при Центрі перспективних соціальних досліджень МСП та НАН України і Комітету з питань формування основних напрямків державної політики та здійснення відповідно до закону державного нагляду у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, проведення соціального діалогу з питань формування та реалізації державної соціальної політики, регулювання соціально-трудових відносин Громадської Ради при Міністерстві соціальної політики України

Всі ці кроки необхідні для вироблення спільного бачення роботодавців, профспілок та недержавних організацій щодо забезпечення євроінтеграційних процесів в реформуванні соціальної сфери України у тому числі впровадження європейської  моделі соціального діалогу. Важливо не йти у фарватері патерналістських намагань держави контролювати питання соціального страхування та соціального діалогу, а забезпечити розробку та широке відповідних моделей соціального діалогу та їх впровадження на законодавчому рівні.

Учасники також зазначили важливу роль Європейського соціально-економічного комітету в реформування соціального діалогу у відповідності до виконання Угоди Україна-ЄС. Власно тому було запропоновано залучити експертів ЄСЕК в процес розробки та впровадження європейської моделі соціального діалогу в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.