bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розвиток волонтерства серед старшокласників Донеччини почався зі Слов’янська
10.09.2014

Волонтерство і правозахист є важливими напрямками громадської робити, спрямованої на повернення Донбасу і Слов’янська зокрема, до нормального життя.  Саме для цього 23 серпня 7 громадських організацій та ініціативних груп створили Громадську коаліцію «Відновлення. Схід». Меморандум про створення коаліції підписали: Міжнародний жіночий правозахисний Центр «Ла Страда-Україна»; Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Студентське братство»; Луганська Правозахисна Група; ініціативна група «Відновлення. Схід»; молодіжна організація «Учнівське братство»; Луганська «Молода Просвіта», Ліга підтримки жертв тероризму, яка складається із колишніх в’язнів ДНР і ЛНР.

Метою діяльності коаліції визначено об’єднання зусиль громадських організацій, ініціативних груп, експертів, волонтерів та меценатів, а також влади, спрямованих на забезпечення життєдіяльності та захист прав людини в конфліктних і постконфліктних територіях Донецької та Луганської областей.

Пілотний спецпроект «Уроки волонтерства» вже півтора тижні проводять у Слов’янську ВМГО «Студентське братство» та МГО «Учнівське братство». Кожного навчального дня - презентації у школах, після уроків та на вихідних – волонтерські акції.

Від початку діяльності коаліції «Відновлення. Схід» основну увагу приділено молодому поколінню – учням, студентам, а також їх батькам і педагогам. Пілотний спецпроект «Уроки волонтерства» вже півтора тижні проводять у Слов’янську Всеукраїнська МГО «Студентське братство» та молодіжна організація «Учнівське братство». Кожного навчального дня відбуваються презентації у шкільних та ліцейських аудиторіях, після уроків та на вихідних – розробляються і здійснюються волонтерські акції. За цей короткий період в п’яти школах вдалося створити осередки громадської активності, члени яких взяли участь і у загальноміських акціях Учнівського братства.

Першою такою подією стало розповсюдження по школах і бібліотеках Слов’янська книжок відомих українських правозахисників, а також плакатів із номером «Національної гарячої лінії» Центру «Ла Страда-Україна» щодо захисту прав дитини.

Після воєнних дій можливість мирної громадської діяльності більше цінується на Донеччині. Активістам-старшокласникам почали допомагати їх батьки, які об’єдналися в Батьківський комітет Учнівського братства. Для поїздок учнів разом із журналістами по школах міста свій мікроавтобус надав член Батьківського комітету. Для  використання під час вуличних акцій батьки, а також місцеві мешканці надали Учнівському братству понад 100 літрів синіх, жовтих та інших фарб. Дехто з батьків допоміг пошити великі державні прапори, які стали окрасою волонтерських учнівських акцій.

До дня міста учні пофарбували дитячий майданчик, прибрали вуличні написи, які з’явилися під час перебування терористів у місті і виправдовують насильство й агресію, а також повернули до первинного вигляду улюблений пам’ятник Слов’янська – літак Як-40. З нього було прибрано ознаки вандалізму часів ДНР - безграмотні написи зі словом «Рассия». Крім старшокласників, до просвітницької роботи було залучено і студентів слов’янського педагогічного університету.

Громада Слов’янська радо підтримала активізацію молоді міста, яка відбувалося в рамках діяльності коаліції «Відновлення. Схід». Місцеві громадські активісти, які не мали зареєстрованої організації, але хотіли  коло міської ради провести позапартійний мітинг за мир, за гуртування міської громади, попросили подати повідомлення про мітинг в міліцію та мерію від ВМГО «Студентське братство». Це і було зроблено. Відтак саме представник «Учнівського братства» одинадцятикласник  Дмитро Кравченко отримав перше слово на цьому мітингу, який знімали 4 телеканали.

Із керівником міського управління освіти Олександром Зубарєвим, який погодився підписати з молодіжними організаціями угоду про співпрацю, заплановано також роведення семінарів для педагогів. Ці заходи серед іншого забезпечать розвиток психологічної та правової підтримки дітей, їх батьків у постконфліктний період.

Чому чимало учнів так легко зголошуються стати волонтерами та здійснюють свої перші громадські акції вже на другий день після залучення до «Учнівського братства»? Стимулом до цього стали власні приклади спікерів, які проводять «уроки волонтерства». Однією з них є 19-річна Уляна Ковальчук, студентка Львівського національного університету. Сама вона залучилася до громадської діяльності у 10 класі під час аналогічної презентації. За останні півтора роки Уляна з колегами зі Студентського і Учнівського братств охопила просвітницькими виступами понад 100 шкіл України. Під час презентацій учні Слов’янська були вражені мотивуючими відеосюжетами про громадську діяльність «братчиків». Спікерами в школах міста також стали майбутні педагоги -  старшокласники зі слов’янського педагогічного ліцею, які були залучені до діяльності Учнівського братства ще в перші дні вересня і кожен з них за цей час вже взяв участь у кількох волонтерських акціях. 

Крім успішних прикладів для наслідування, школярам запропонували задуматися про небезпечні випадки, пов’язані з останніми подіями на Донбасі. Так, Олексій Мизюк, випускник слов’янської школи-інтернату, під час шкільних презентацій розповідав школярам про свого друга Дениса, який завжди діяв наперекір батькам. Під час базування терористів у Слов’янську  Денис ходив чергувати на «барикади ополченців», втік з ними з міста і був вбитий коло російського кордону. У кожній школі, де проводяться заходи Учнівського братства, також поширюються видані за підтримки ОБСЄ та Центру «Ла Страда-Україна» наклейки «Твої правила безпеки», які закликають уникати скупчення озброєних людей та інших небезпечних ситуацій.

Розвиток громадської активності молоді, поширення правової допомоги та правоосвіти є запорукою миру і злагоди на територіях, звільнених від незаконних збройних формувань. 

Відео з заходів можна переглянути тут, тут і тут

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.